New Melancholy – Van Abbemuseum x Lidewij Edelkoort x Kazerne
New Melancholy – Van Abbemuseum x Lidewij Edelkoort x Kazerne
Foto: © Ralph Roelse via DDW
Eindhoven

Wat is Dutch Design

De term Dutch Design werd voor het eerst gebruikt in 1993 in Milaan. Het Nederlandse platform Droog gooide hoge ogen op de internationale meubelbeurs en journalisten spraken over a new wave of Dutch design. Een nieuwe stroming was geboren. Kenmerken van Dutch Design: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met gevoel voor humor.  Futuristische ontwerpen zetten de functie van design in een ander daglicht. Bekende ontwerpers van Dutch Design zijn Marcel Wander, Piet Hein Eek en Maarten Baas. In Nederland gelden steden als Eindhoven en Tilburg als de ultieme broedplaatsen. Belangrijke inspiratiebron: kunstbeweging De Stijl.

  • Ontdek meer Dutch Design tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
  • Bezoek de architectonische hoogtepunten van Rietveld, de inspiratiebron van Dutch Design.
  • Kijken én kopen? Kijk dan bij de merken Droog of MOOOI.

Buitenlandse Dutch Designers

Dutch Design is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan Nederlandse ontwerpers. Designer Gijs Bakker leidt in Taiwan nieuwe ontwerpers op tot conceptuele Dutch Designers. Ook in Japan en Italië presenteren ontwerpers zich als ‘Dutch’. Hun resultaten sluiten naadloos aan bij de kenmerken van Dutch Design.

Van mode tot architectuur

Hoewel het begon met meubels, kunt u Dutch Design tegenwoordig terugvinden in allerlei disciplines. Viktor en Rolf uit de modestad Arnhem zijn bekende Dutch Designers als het gaat om mode. Hun ontwerpen worden wereldwijd en door grote sterren gedragen. Rem Koolhaas is bekend als architect. Zijn Dutch Design gebouwen, zoals de Kunsthal Rotterdam staan niet alleen in zijn stad Rotterdam maar ook in verschillende Chinese steden.

Dutch Design over de hele wereld

Diverse evenementen zijn gewijd aan de term Dutch Design, zoals de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven. Maar ook in het buitenland staan evenementen in het teken van het Nederlandse ontwerp. Shaghai organiseerde in 2008 de Dutch Design Expo en in 2005 konden New Yorkers naar de Orange Alert.

Bezoek belangrijke musea en monumenten door heel Nederland. Bekijk iconische kunstwerken van De Stijl en ontdek hedendaags Dutch Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">