Gouda Nederland: Wat te doen in Gouda? De beste insider tips - Holland.com
Foto: © VVV Gouda
Gouda Traditioneel

Gouda: historische kaasstad

Adres:
Markt 35
2801JK Gouda

Zelfs degenen die nog nooit in Nederland zijn geweest, hebben waarschijnlijk wel eens van Gouda gehoord. De stad Gouda is wereldberoemd geworden dankzij de Goudse kaas (in het buitenland wordt de kaas ‘Gouda’ genoemd). Het historische centrum is zeker een bezoek waard.

  • De Sint-Janskerk is beroemd vanwege de zestiende-eeuwse gebrandschilderde ramen.
  • Van april tot augustus wordt elke donderdag in het historische centrum een traditionele kaasmarkt gehouden.
  • In de periode voor kerst kunt u in Gouda genieten van een onvergetelijke schouwspel, als een groot deel van de stad door kaarsen wordt verlicht.

Naast kaas zijn er nog andere Goudse producten met internationale faam, zoals kaarsen, verschillende soorten bier en de overheerlijke stroopwafels.

Gouda: Kaas en markt

‘Gouda kaas’ is over de hele wereld bekend. De beroemde kaas ontleent zijn naam aan deze eeuwenoude stad. Goudse kaas is goed voor zo'n 60% van de Nederlandse kaasproductie. De kaas wordt niet in de stad gemaakt, maar in de omliggende regio. Als u Gouda in de lente of zomer bezoekt, kunt de kaasmarkt in al zijn glorie meemaken. Op de markt tussen de Waag en het stadhuis wordt de kaas nog steeds op nagenoeg dezelfde manier verhandeld als eeuwen geleden. Dat stadhuis is overigens een van de oudste gotische stadhuizen van ons land, en is zeker het maken van een aantal foto's waard. Tegenover het stadhuis ligt de Goudse Waag. In dit historische gebouw uit de zeventiende eeuw werd vroeger de wereldberoemde Goudse kaas  gewogen. Tegenwoordig zijn de VVV en het Kaas- en Ambachtenmuseum er gevestigd. Tijdens een bezoek aan het museum komt u meer te weten over het belang van Gouda als kaasstad, wat nog leuker is als u het combineert met een rondje over de kaasmarkt (op het plein voor het stadhuis).

Wat is er te zien en te doen in Gouda?

Een ander hoogtepunt is het Museum Gouda, dat ook wel de ‘schatkamer van Gouda’ wordt genoemd. In het historische pand, ooit een middeleeuws gasthuis voor armen en zieken, zijn schuttersstukken, Gouds plateel (sieraardewerk) en schilderijen van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw te bewonderen.

De grote Sint-Janskerk torent trots boven het oude centrum van Gouda uit. Met zijn lengte van 123 meter is het kerkgebouw het langste van Nederland, en hetook een van de fraaiste. De kerk is met name beroemd om de kerkramen, de ‘Goudse Glazen’, die voor het merendeel stammen uit de middeleeuwen en de renaissance. Een bezoek aan de kerk is een magische belevenis, vooral op zonnige dagen als het licht door de kleurrijke ramen naar binnen schijnt.

Ook de korenmolen De Roode Leeuw heeft er al een paar eeuwen op zitten. De molen uit 1727 is een van de oudste van Nederland. En hij werkt nog steeds! U kunt in een van de winkels in de buurt van de molen graan- en meelproducten uit Gouda kopen.

Een wandeling door Gouda

Oude tijden herleven terwijl u langs de grachten, door de stegen en langs de middeleeuwse panden loopt. De kaasmarkt wordt op donderdag in het centrum gehouden. Naast de kaasmarkt is er nog iets unieks te beleven in Gouda: Gouda bij Kaarslicht. Eenmaal per jaar, op een avond in december, wordt in Gouda alle elektrische verlichting uitgeschakeld, en wordt de stad verlicht door duizenden kaarsen. Kom kijken en kerstliedjes zingen vóór het stadhuis, dat door 2500 kaarsen wordt verlicht.

Hoe historisch Gouda ook is, er zijn in de oude panden meer dan genoeg moderne, hippe winkels te vinden. In de Wilhelminastraat, Naaierstraat, Tiendeweg en Nieuwehaven bent u aan het goede adres om naar hartenlust uw slag te slaan. Ga voor een hapje of een drankje naar de markt, waar talloze restaurants en cafés te vinden zijn rondom het historische stadhuis. De Lichtfabriek is letterlijk een lichtend voorbeeld van een leuke plek: hier worden wijnen en gerechten geserveerd in wat ooit de monumentale gas- en elektriciteitsfabriek in het centrum van Gouda was (Hoge Gouwe 189). Vergeet niet uzelf ook nog op een warme stroopwafel, een van oorsprong Goudse delicatesse, te trakteren van het kraampje in Agnietenstraat 2 (in het centrum)!

Leuke bestemmingen in de omgeving

Den Haag, waar niet alleen de regering, maar ook het koninklijk huis zetelt, ligt op slechts zo'n 30 kilometer van Gouda. Volg de sporen van het Huis Oranje-Nassau en komt daarna lekker bij in een van de vele geweldige restaurants. Ook de beroemde universiteitsstad Leiden, met zijn grachten, ophaalbruggen en grote molens is een bezoek waard, evenals het wat kleinere Delft, waar u terecht kunt voor Delfts blauw.

Dankzij de (relatief) korte afstanden in Nederland en het goede openbaar vervoer, zijn alle steden gemakkelijk per trein te bezoeken. Zelfs Rotterdam is binnen een half uur bereikbaar per trein. Als u daar het station binnenrijdt, staat u in een van de spectaculairste moderne gebouwen van Nederland. Maar niet alleen steden zijn uitstekend te bereiken per trein. Hetzelfde geldt voor gebieden in de natuur, zoals het ‘Groene Hart'.

Overnachten in Gouda

Bent u op zoek naar een trendy designhotel, een romantisch bed and breakfast of een comfortabel vakantiehuis voor het hele gezin? In Gouda vindt u de geschikte accommodatie voor ieders smaak en ieder budget. Bekijk ons uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier! Onze tip: Midden in het historische centrum zijn een aantal zeer fraaie bed and breakfasts te vinden in enkele oude panden.

Bekijk deze video: Gouda

Kaasstad Gouda

Van de leukste dingen om te doen, de beste plekken om te eten tot mooiste plekken om te slapen. Dit mag je niet missen in Gouda.

Vond je dit interessant? Ontdek meer