Nationaal Park Lauwersmeer

531 keer bekeken

Nationaal Park Lauwersmeer

Voor 1969 stond dit gebied nog in open verbinding met de zee. Uit angst voor overstromingen werd er een afsluitdijk gebouwd, waardoor dit zoute kweldergebied veranderde in een wijds zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakten. Het open water, de graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen maken van het Lauwersmeer een ongekend vogelgebied.

Lees meer

Aan de rand van de Waddenzee, op de grens van Friesland en Groningen vindt u Nationaal Park Lauwersmeer.

  • Nationaal Park Lauwersmeer is een bekend gebied om zijn enorme vogelrijkdom.
  • Bekijk de imposante zeearend vanuit een uitzichtpunt.
  • Het Nationaal Park Lauwersmeer kunt u wandelend, fietsend of varend ontdekken.
  • Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied van 6.000 hectare.

Een enorme vogelrijkdom

Nationaal Park Lauwersmeer is een gebied van circa 6.000 hectare met veel open water, ruige graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen. Maar bovenal is Lauwersmeer een bekend gebied om zijn enorme vogelrijkdom. Meer dan 100 soorten komen hier jaarlijks broeden, waaronder zeldzame soorten als bruine kiekendief en roerdomp. Jaarlijks doen duizenden steltlopers het gebied aan tijdens hun lange trektochten van noord naar zuid en andersom. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Ook de imposante zeearend, door vogelaars ook wel liefkozend ‘vliegende deur’ genoemd vanwege zijn enorme afmetingen, wordt geregeld in Nationaal Park Lauwersmeer waargenomen. Vanuit één van de vogelkijkhutten of verhoogde uitzichtpunten kunt u ongestoord spieden en genieten.

Wandelen, fietsen en zwemmen

Het Nationaal Park Lauwersmeer kunt u wandelend, fietsend of varend ontdekken. Het Nationaal Park heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door wuivende rietvelden, langs prachtige orchideeënveldjes en door jonge bossen. Ook zijn er verschillende fietsroutes door het gebied. Daarnaast kunt u op de prachtige wateren van het Nationaal Park Lauwersmeer kanoën, surfen en varen met een motor- en zeilboot. 

Rondom het Nationaal Park Lauwersmeer zijn vele overnachtingsmogelijkheden, die zich goed lenen voor een weekend in de natuur.

Ontdek meer in de omgeving
Nationaal Park Lauwersmeer