Het Dolhuys - Holland.com
Haarlem Musea

Het Dolhuys

Adres:
Schotersingel 2
2021GE Haarlem
Bekijk de website

Het museum is vanwege verbouwing tijdelijk gesloten. In april 2020 gaan de deuren van het Dolhuys weer open.

Het Dolhuys was in de zestiende eeuw een tehuis voor krankzinnigen, maar die functie heeft het gebouw allang niet meer. Tegenwoordig is het Dolhuys een interactief museum dat de wereld van geestesziekten op een verrassende wijze presenteert. Voor de bijzondere wijze waarop bezoekers inzichten krijgen in de psychiatrie heeft het Dolhuys al diverse prijzen gewonnen.

  • Duik in de geschiedenis van de psychiatrie in het Dolhuys.
  • Dit museum zit gevestigd in het zestiende eeuwse dolhuis, de plek waar 'dollen' werden ondergebracht.
  • Het Dolhuys heeft al meerdere prijzen gewonnen voor haar bijzondere collectie en tentoonstellingen.

Psychiatrie

De belangrijkste collectie van het Dolhuys draait om de geschiedenis van de psychiatrie en hoe er door de jaren heen om is gegaan met gekte. Zoals een echt belevingsmuseum hoort te zijn, ervaart u zelf de dunne grens tussen gek en normaal. Na een bezoek aan het Dolhuys praat u nog dagen met elkaar over al het boeiends dat u daar heeft gezien.

Alsof deze permanente collectie nog niet genoeg is, organiseert het Dolhuys ook tijdelijke tentoonstellingen. Het thema psychiatrie staat altijd centraal.

Bezoek Het Dolhuys

Het Dolhuys won in 2007 ‘The European Museum of the Year Award’, wat nog maar eens bewijst dat het zeer de moeite waard is om een bezoek te brengen aan het museum. Het museum ligt vlak achter het station van Haarlem en is van dinsdag tot en met zondag geopend. Doe eens gek en bezoek het Dolhuys!

Vond je dit interessant? Ontdek meer