11Fountains in Friesland – Kunst in Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa 2018 - Holland.com
Foto: Fountain Love by Jaume Plensa © Wietze Landman
Leeuwarden

11Fountains in Friesland

De Europese traditie om fonteinen te bouwen in het centrum van een stad is al eeuwenoud en stamt nog van de Romeinen af. Zij zagen water als een gift van de goden, en richtten daarom waterplaatsen op als eerbetoon aan hen. Deze traditie wordt met het grensverleggende 11Fountains-project in Friesland in een nieuw jasje gestoken.

  • Maak een rondreis door de fraaie Friese steden en bekijk de unieke fonteinen die door elf wereldberoemde kunstenaars werden gemaakt.
  • Laat u inspireren door de in opdracht gemaakte fonteinen die de Friese geschiedenis en bevolking niet alleen weergeven, maar ook vormgeven.
  • Ontdek de nieuwe Elfstedentocht.

11Fountains maakt nieuwe geschiedenis in Friesland

In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Speciaal voor dat jaar ontwierpen elf topkunstenaars een unieke fontein voor het centrum van elk van de elf Friese steden. Met de fonteinen willen de makers nieuw cultureel erfgoed creëren dat de Friezen kunnen koesteren en dat de bezoekers het verhaal van de Elfsteden verteld.

Voor Friesland en de Friezen is water het belangrijkste element; denk bijvoorbeeld aan de landwinning met polders en dijken, aan Skûtsjesilen of aan fierljeppen om droge voeten te houden. Friezen hebben zelfs meer woorden voor waterlichamen dan voor brood. Maar de Friezen raakten niet verdeeld door het water, het bracht ze juist samen.

En geen enkel evenement verenigt de Friese steden en gemeenschappen natuurlijk meer dan de legendarische Elfstedentocht. De 200 kilometer lange schaatswedstrijd voert langs alle elf de historische steden van de provincie, maar kan alleen worden gehouden als het ijs minstens vijftien centimeter dik is. Daardoor kan hij soms jaren, of tientallen jaren lang niet plaatsvinden. De laatste editie werd in 1997 gereden. Het 11Fountains-project wil dan ook een nieuwe Elfstedentocht voor Friesland en de Friezen creëren, een die niet over het ijs gaat, maar die langs sprankelend, borrelend water voert: fonteinen.

Een nieuwe manier om grenzen te overschrijden in Friesland en daarbuiten

Vanuit dit idee van water als katalysator voor gemeenschapsgevoel, hebben elf topkunstenaars voor 11Fountains een fontein gemaakt voor elk van de Friese steden. In bijna alle kunstwerken is het water niet bevroren, maar stroomt het. Dat doet denken aan de ideeënuitwisseling tussen de Friese gemeenschappen en de kunstenaars waaruit ieder monument ontstond. Vanaf mei 2018 worden de waterkunstwerken onthuld in de centra van de steden. Deze kunnen als ontmoetingsplek dienen, als een symbool voor de open gemeenschap, of in het Fries: ‘iepen mienskip’, wat een belangrijke rol speelt in het leven in de provincie.

Gemeenschappen dienen als inspiratie voor kunst bij Leeuwarden-Fryslân 2018

De Friese definitie van cultuur is veelomvattend en inclusief, allerlei soorten artistieke en culturele uitingen worden gekoesterd. Dit is ook terug te zien in het 11Fountains-project, waarbij de elf geselecteerde kunstenaars en de Friese steden en hun inwoners met elkaar in contact werden gebracht. De inwoners van de steden waren betrokken bij de creatie van de kunstwerken via een fonteincommissie, die de locatie voor het werk voorstelde, een ontmoeting had met de kunstenaar en deze op de hoogte stelde over de geschiedenis. Door zich te verdiepen in de geschiedenis, cultuur en gemeenschap van de steden, ontwierpen de kunstenaars een fontein die een weergave is van iedere stad, wat op zijn beurt ook weer representatief is voor Friesland.

Nieuw cultureel erfgoed voor Friesland en zijn elf steden

Aan het project werkten wereldberoemde kunstenaars mee, onder wie Jaume Plensa uit Spanje, Shinje Ohmaki uit Japan, en Mark Dion uit Amerika. Het leverde een serie fonteinen en kunstwerken voor de toekomst op die lokale bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland een verhaal te vertellen hebben. Hieronder vindt u de volledige lijst van steden en kunstenaars:

•Leeuwarden: Jaume Plensa (Spanje)
Bolsward: Johan Creten (België)
Dokkum: Birthe Leemeijer (Nederland)
Franeker: Jean-Michel Othoniel (Frankrijk)
Harlingen: Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (Verenigde Staten, Cuba)
Hindeloopen: Shen Yuan (China)
IJlst: Shinji Ohmaki (Japan)
Sloten: Lucy Orta & Jorge Orta (Verenigd Koninkrijk, Argentinië)
Sneek: Stephan Balkenhol (Duitsland)
Stavoren: Mark Dion (Verenigde Staten)
Workum: Cornelia Parker (Groot-Brittannië)

Vond je dit interessant? Ontdek meer