Bezoek de geboorteplek van De Stijl

2.716 keer bekeken

15 van 17 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ontdek de geschiedenis en invloed van kunstbeweging De Stijl in Leiden – de stad waar de Nederlandse kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan de beweging oprichtten in 1917. In de zomer van 2017 kunt u de impact van De Stijl ervaren aan de hand van een reeks gratis openluchttentoonstellingen. U ziet het werk van hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door de beweging.

  • Verken het historische Leiden, waar Theo van Doesburg en Piet Mondriaan het tijdschrift De Stijl lanceerden in 1917.
  • Bezoek een prototype van 'Maison d’Artiste', ontworpen door Theo van Doesburg en Cor van Eesteren.
  • Ervaar de impact van De Stijl in 2017 aan de hand van een openluchtkunstwerk waar 20 internationale kunstenaars aan hebben bijgedragen.

De geboorte van De Stijl in Leiden

De Stijl was een invloedrijke kunstbeweging in de 20ste eeuw en wordt vandaag de dag gezien als een van Nederlands belangrijkste bijdragen aan de moderne kunst. De beweging ontstond in het historische Leiden in 1917. De Nederlandse kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan lanceerden in dat jaar de artistieke publicatie 'De Stijl', om hun visie op kunst en de maatschappij mee te verspreiden.

De beide kunstenaars werkten samen met tijdgenoten als Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Vilmos Huszár, en al snel groeide het werk uit tot meer dan een kunsttijdschrift. Een steeds groter wordende groep Nederlandse en internationale kunstenaars en ontwerpers omarmden het ethos van de beweging: het maken van speelse, vrolijke en optimistische kunst, interieurs en architectuur. De Stijlkunstenaars combineerden geometrische lijnen met asymmetrie, en uitgesproken primaire kleuren met non-kleuren als zwart, wit en grijs.

Meerdere edities van het tijdschrift De Stijl volgden, met Van Doesburg als enige redacteur, tot aan het laatste nummer in 1928. Nu, een eeuw later, oefenen de kunstenaars en kunstwerken van de beweging nog steeds een duidelijke invloed uit op de internationale kunst- en designwereld. Het aantal liefhebbers van De Stijl groeit nog steeds.

Vier De Stijl in stijl

Leiden viert 100 jaar De Stijl met een serie feestelijke evenementen. Van 11 mei tot en met 2 september 2017 presenteert Galerie LUMC de werken van 10 hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door de geometrische abstractie van De Stijl.

Pal voor de Hooglandse Kerk, een indrukwekkende gotische kerk die uitkijkt over het stadshart, kunnen bezoekers van 18 mei tot 6 augustus 2017 sculpturen bewonderen die op De Stijl geïnspireerd zijn.

Daarnaast zal musicaltheatergroep De Veenfabriek de wereld van De Stijl-iconen, waaronder Van Doesburg, Mondriaan en Van der Leck, induiken tijdens een reeks theateroptredens gedurende het jaar.

Verken de regio: Leiden

Iets ten noorden van Den Haag vindt u Leiden, een stad met een prachtig historisch centrum, een internationale sfeer en een jonge, bruisende studentenbevolking. Dit is de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, de tijdelijke thuisplek van de Pilgrim Fathers voordat ze naar Amerika vertrokken. Het is ook de stad waar Albert Einstein vaak kwam om de gerenommeerde natuurkundige Paul Ehrenfest te ontmoeten. De stad ligt aan de Noordzeekust en wordt het meest bezocht in de lentemaanden, wanneer de omringende bollenvelden volop in bloei staan.

Bereikbaarheid

  • Reis naar Den Haag in minder dan 30 minuten
  • In minder dan een uur bereikt u Utrecht, Amersfoort, Brabant, Amsterdam of Schiphol
  • Drachten ligt op bijna twee uur afstand, maar daar krijgt u wel een fraaie landschapsroute langs de Afsluitdijk voor terug.

Ervaar de grandeur van het historische Leiden en overnacht in het luxueuze Villa Rameau, naast de iconische Pieterskerk.

Tip van de redactie

Ontdek de wortels van De Stijl in Utrecht en Amersfoort. Bezoek de geboorteplek van Piet Mondriaan en bekijk ’s werelds grootste Gerrit Rietveld-collectie.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Leiden

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Leiden.

Ga naar het overzicht