Architectuur

De Morspoort

18 van 26 bezoekers vinden deze informatie waardevol.
Adres:
Morssingel
2312AC Leiden

Leiden had in de Middeleeuwen meerdere stadspoorten. Alleen de Morspoort en de Zijlpoort hebben de tand des tijds doorstaan. De Morspoort vindt u aan de westkant van de stad. Vroeger was deze ingang niet de leukste plek om de stad binnen te komen, omdat hier de lichamen van opgehangen criminelen werden getoond. Gelukkig is de Morspoort tegenwoordig een prachtig rijksmonument met zijn opvallende koepel een prachtige entree.

  • Bekijk een van de laatst overgebleven stadspoorten van Leiden.
  • De Morspoort is ruim vierhonderd jaar oud.
  • Geniet van de zon én het uitzicht op de Morspoort op een van de terassen.

Naam van de Morspoort

Mors is afgeleid van het woord ‘moeras’. De westkant van Leiden was vroeger een drassig weidegebied. Toen de Morspoort in 1611 werd opgeleverd was dit de meest logische naam, die men aan de poort kon geven. De poort was altijd bemand met wachters en onderdeel van een wal rondom Leiden. De koepel van de Morspoort heeft nog een tijd gediend als gevangenis.

Terrasje pakken

De Morspoort is meer dan een mooi entree van de stad. Het is een gezellig stukje Leiden met een fraai terras dat altijd in de zon ligt. Hier kunt u lunchen en dineren bij een Spaans tapasrestaurant of bij De La Soul, dat bekend staat om z’n ‘soul food’ dat je met elkaar moet delen.

Overnachten in Leiden

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Leiden vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!