De Zijlpoort - Holland.com
Leiden Architectuur

De Zijlpoort

Adres:
Haven
2312ML Leiden
Bekijk de website

Leiden had in de Middeleeuwen acht stadspoorten. Alleen de Morspoort en de Zijlpoort hebben de tand des tijds doorstaan. De Zijlpoort vindt u aan de oostkant van de stad. Het is een poort die bedoeld was om bezoekers te imponeren. Ook vandaag de dag heeft de Zijlpoort het gewenste effect.

  • Bewonder een van de laatste stadspoorten van Leiden.
  • Spot de mythologische figuren op de poort.
  • Strijk neer in de Zijlpoort voor een hapje en een drankje.

Triomfpoort

De bouw van de Zijlpoort heeft veel weg van Romeinse triomfpoorten. Zo pronken er twee leeuwen met het wapen van Leiden. Ook de mythologische figuren Mars en Medusa en talloze andere schilden en objecten uit de schutterij worden hier afgebeeld. De Zijlpoort was duidelijk een 17de eeuws prestige project.

Bootjes kijken

In de Zijlpoort huist tegenwoordig ook een brasserie. Hier kunt u het hele jaar door een lunch of diner gebruiken. De ligging van de Zijlpoort aan het water maakt het vooral in de zomermaanden een geliefde locatie om te borrelen. Geniet van een hapje en een drankje met uitzicht op de tientallen bootjes die hier voorbij drijven.

Overnachten in Leiden

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Leiden vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Zoek naar andere soortgelijke dingen: