Geheimen van Leiden

496 keer bekeken

Geheimen van Leiden

Bezoekt u een stad dan wilt u het liefst opgaan tussen de lokale bevolking. Wie zijn ze, wat doen ze, waar komen ze, hoe komen ze daar en waarom komen ze daar? Met de volgende tips en tricks leert u Leiden kennen, zoals het niet in de reisgidsen staat beschreven.

Lees meer

Bezoekt u een stad dan wilt u het liefst opgaan tussen de lokale bevolking. Wie zijn ze, wat doen ze, waar komen ze, hoe komen ze daar en waarom komen ze daar? Met de volgende tips en tricks leert u Leiden kennen, zoals het niet in de reisgidsen staat beschreven.

Beleef het water: Leiden is na Amsterdam de stad met de meeste bruggen, grachten en singels. Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan waterwegen en 88 bruggen. Rondvaartboten en elektrische sloepen liggen aan de Beestenmarkt. Voor een roeibootje moet u naar Galgewater 44.

De Kaag: Huur een sloep voor een dag en vaar naar de Kagerplassen, die door iedereen ‘de Kaag’ wordt genoemd. De Kaag is een uitgestrekt plassengebied op nog geen half uur varen van het centrum van Leiden. Met tientallen molens en oude boerderijen langs het water is het één van de mooiste vaargebieden van het land.

3 oktober: Het grootste feest van het jaar in Leiden is het 3 oktoberfeest. De stad wordt overgenomen door de kermis, tientallen concerten en duizenden feestgangers. Heeft u zin in een feestje dan moet u 2 en 3 oktober in uw agenda zetten.

Café de Bonte Koe (Hooglandsekerkkoorsteeg 13): een voormalige slagerij is omgetoverd in het mooiste café van Leiden. Bestel een biertje of een koffie en neem de tijd om het prachtige interieur te bewonderen.

Rapenburg: u heeft Leiden niet gezien zonder een wandeling te maken over de mooiste gracht van de stad. Aan het Rapenburg liggen diverse musea, de Hortus Botanicus en het Academiegebouw met het beroemde zweetkamertje. Ook woonden leden van de Koninklijke Familie hier tijdens hun studententijd en herinnert een plaquette op nummer 51 aan een bijzondere ontmoeting met de Japanse keizer.

Zaterdagmarkt: de markt van zaterdag domineert de Leidse binnenstad en mag u beslist niet missen. Kom met een lege maag en proef Hollandse kazen, verse broden en stroopwafels en de beste haring van Nederland bij viskraam Atlantic.

Fiets huren: Leiden heeft een geweldige ligging. De stad ligt op een half uur rijden van Amsterdam en Den Haag. Op de fiets bent u in een half uur in de bollenstreek of op het strand van Katwijk of Noordwijk. U kunt in de zomer ook verkoeling zoeken bij het water van de Kagerplassen en daarvoor kunt u het beste in een kwartier fietsen naar Warmond.

Latijnse School (Lokhorststraat 16): in de schaduw van de Pieterskerk ligt de oude Latijnse School waar Rembrandt van Rijn tekenles kreeg en het fundament van zijn carrière werd gelegd.

Het Plantsoen (Plantsoen): het mooiste stadspark binnen de singels van Leiden is het Plantsoen. Neem picknickmand en een boek mee, zoek een plekje in het gras en ontspan onder de grote loofbomen, terwijl de bootjes voorbij varen.

Ontdek meer in de omgeving
Geheimen van Leiden