Leiden - Wat te doen in Leiden? Dit zijn de beste tips - Holland.com
Leiden

Leiden

Ontdek universiteitsstad Leiden, de geboortestad van Rembrandt en dichtbij aan het strand. Leiden is bekend om zijn universiteit, historische binnenstad met grachten en prachtige monumentale gebouwen en zijn vele musea. Maak een rondvaart of een hofjeswandeling of bezoek een van de vele leuke restaurantjes. Ook de Hortus Botanicus is altijd een bezoek waard.

  • Ontdek Leiden en bezoek de vele mooie musea.
  • Geniet op 2 en 3 oktober van het ‘Leidens Ontzet’ als de hele stad een groot festival wordt.
  • Huur een fiets en rijdt via de duinen naar het strand bij Noordwijk.
  • Geniet van vele bloemen en bezoek de Keukenhof.

Universiteitsstad

In de zeventiende eeuw was Leiden een van de belangrijkste en rijkste steden van Nederland. Het was de thuisbasis van vele oude meesters, waaronder Rembrandt. Als u door Leiden loopt kunt u de historische sfeer nog steeds proeven. Leiden is een schilderachtige universiteitsstad met vele grachten, hofjes en musea. In het centrum vindt u café's en restaurants.

Hoogtepunten in Leiden

Leiden is in de eerste plaats een geweldige plek om te wandelen. Het plaatselijke VVV-kantoor kan u een aantal mooie wandelroutes aanbevelen. Daarnaast heeft Leiden haar eigen Hortus Botanicus, een indrukwekkende universiteitstuin met vele soorten planten van over de hele wereld. Ook vindt u er een aantal museum met geweldige collecties kunst (De Lakenhal), geschiedenis (Rijksmuseum van Oudheden), natuur (Naturalis), natuurkunde (Boerhaave Museum) en het menselijk lichaam (Corpus).

Leidens Ontzet

Eens per jaar, op 2 en 3 oktober, veranderd de stad in één groot festivalterrein als Leiden het Leidens Ontzet viert. De kermis, de optocht, het vuurwerk, muziekoptredens en vele feesten trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Bereikbaarheid en parkeren in Leiden

Leiden ligt op ongeveer 50 minuten rijden vanaf Amsterdam en een half uur vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Ook met het openbaar vervoer is het goed te bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Leiden heeft een autoluwe binnenstad. U kunt uw auto het best parkeren in één van de vijf parkeergarages of één van de zeven parkeerterreinen. Parkeert u uw auto bij parkeerterrein Haagweg dan brengt een cityshuttle u binnen een paar minuten (gratis) naar de binnenstad.

Meer in de omgeving

Niet ver van Leiden vindt u de chique hofstad Den Haag met vlak daarachter het populairste strand van Nederland, Scheveningen. Hier kunt u genieten van gezellige strandpaviljoens en volop beach-sporten. Ook een bezoekje aan Archeon waar u een kijkje in de middeleeuwen neemt is de moeite waard.

Accommodatie

De gezellige universiteitsstad Leiden biedt volop accommodatie voor iedere smaak en elk budget. Van luxe hotels tot romantische bed & breakfasts. Ontdek hier het ruime aanbod.

Tip van de redactie:

Bent u in het voorjaar in Leiden dan is een bezoek aan de Keukenhof een aanrader. Hier ziet u miljoenen bollen in bloei in fraai aangelegde tuinen. Een schitterend gezicht!

Zoek naar andere soortgelijke dingen: