© Leiden Marketing
Architectuur

Leidse hofjes

19 van 24 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Achter gesloten deuren, poorten en stadsmuren liggen talloze oases van rust. Leiden is een hofjesstad met maar liefst 35 hofjes. Het is goed zoeken naar deze kleine, monumentale huisjes en idyllische binnentuinen. Als u eenmaal in een hofje staat is het bijna niet te geloven dat deze sprookjesachtige woningen midden in een drukke stad liggen.

  • Leiden heeft maar liefst 35 hofjes.
  • Maak een stadswandeling langs de mooiste Leidse hofjes.
  • Vroeger woonden vooral minderbedeelden in hofjes.

Woningen toen en nu

De hofjes van Leiden zijn gesticht tussen de 13de en 19de eeuw. Toen werden ze gebouwd door rijke inwoners van de stad, die iets goeds wilden betekenen voor de minderbedeelden en ouderen. De namen van de hofjes verwijzen vaak naar deze weldoeners. Tegenwoordig worden alle hofjes van Leiden nog steeds bewoond door ouderen en studenten.

Hofjesroute Leiden

De VVV heeft een stadswandeling opgesteld, die u leidt langs twaalf van de mooiste Leidse hofjes in het centrum van de stad. Onderweg passeert u talloze andere bijzondere plekken in de binnenstad en voldoende leuke lunchrooms waar u kunt pauzeren.

Overnachten in Leiden

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Leiden vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!