Museum De Lakenhal

889 keer bekeken

8 van 13 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Museum De Lakenhal is een van de culturele schatten van Leiden. Dit stedelijke museum is gevestigd in een monumentaal pand in het oude stadscentrum. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland was dit het hart van de Leidse textielhandel. Hoewel de oorspronkelijke gevel intact is gebleven, is het interieur van het gebouw door de eeuwen heen veranderd. Van eind 2016 tot medio 2018 is het museum gesloten in verband met een renovatie en uitbreiding. Toch speelt het in 2017 een belangrijke rol bij de viering van het 100-jarig bestaan van kunstbeweging De Stijl door een indrukwekkende openlucht tentoonstelling in Leiden te presenteren.

  • Ontdek ruim 400 jaar aan Nederlandse geschiedenis in het stedelijk museum van Leiden.
  • Leer meer over de openlucht tentoonstelling van Museum De Lakenhal in 2017, ter ere van de 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl.
  • Vanaf eind 2016 tot medio 2018 is het museum gesloten wegens renovatie en uitbreiding.

Kunst & geschiedenis in Museum De Lakenhal

In Museum De Lakenhal dompelt u zichzelf onder in 400 jaar aan Nederlandse kunst en geschiedenis aan de hand van ruim 23.000 objecten – die vooral verwant zijn aan het pittoreske Leiden. U kunt ook een prachtige collectie van kunstwerken bekijken, variërend van Rembrandt van Rijn en andere Nederlandse meesterschilders uit zijn tijd, tot de 20ste-eeuwse kunstenaar Theo van Doesburg – oprichter van kunstbeweging De Stijl  – en hedendaagse kunstenaars waaronder fotograaf Erwin Olaf. Naast het tentoonstellen van baanbrekende kunst met internationale faam, weerspiegelt ieder werk uit de collectie van De Lakenhal de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

Een iconisch gebouw in Leiden

Neem voordat u bij Museum De Lakenhal naar binnen loopt een adempauze en geniet van de schitterende architectonische details van dit historische monument in Leiden. Het pand dateert uit 1640 en werd in opdracht van het Leidse stadsbestuur ontworpen door stadsarchitect Arent van 's-Gravesande als keur- en verkoophal voor nieuwe lakense stoffen van Spaanse wol. Tijdens de Gouden Eeuw stond Leiden internationaal bekend om de hoogwaardige stoffen die er werden geproduceerd en van deze hal werd dezelfde standaard verwacht. Het classicistische ontwerp van de architect kreeg de naam ‘Laecken-Halle’.

Het gebouw behield zijn functie als keur- en verkoophal tot 1820, waarna het tijdelijk werd gebruikt als choleraziekenhuis. Gedurende de volgende 50 jaar werden er tentoonstellingen georganiseerd en was het een opslagplaats voor belangrijke archeologische en artistieke schatten. In 1872 werd het pand uiteindelijk tot het officiële stedelijk museum van Leiden omgedoopt. Hoewel de gevel van het gebouw trouw is gebleven aan het classicistische ontwerp uit de Gouden Eeuw, is het interieur door de eeuwen heen meerdere renovaties en uitbreidingen ondergaan.

Tussen 2014 en 2018 wordt Museum de Lakenhal gerestaureerd en uitgebreid met onder meer een nieuwe tentoonstellingsvleugel. Vanaf eind 2016 tot medio 2018 is het museum hierdoor gesloten voor publiek. De restauratie is gericht op het creëren van meer ruimte, het verbeteren van de openbare voorzieningen en het harmoniseren van de diverse bouwstijlen binnen het interieur. Uiteindelijk zal dit resulteren in vier verschillende ruimtes in het museum, die elk de geschiedenis van het gebouw weerspiegelen – vanaf de 17de eeuw tot en met de 21ste.

Collectie van Museum De Lakenhal

Als stedelijk museum van Leiden huisvest de collectie van Museum De Lakenhal ​​circa 23.000 objecten, waaronder schilderijen, zilver-, tin- en glaswerk, meubels, foto's, sculpturen en keramiek. De collectie vertegenwoordigd grote kunstenaars waaronder Rembrandt, Lucas van Leyden, Jan Wolkers, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende thema's.

Bezoek de geboorteplek van de Stijl middels een bezoek aan de tentoonstelling 'Openlucht Museum De Lakenhal'.Deze expositie viert de 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl, opgericht door Theo van Doesburg in 1917 in Leiden. Bezoek van 2 juni tot 17 augustus 2017 het Pieterskerkplein (het plein waaraan de Pieterskerk ligt) om een ​​prototype van het indrukwekkende 'Maison d' Artiste ' te zien. Deze uitgebreide kubistische atelierwoning, ontworpen door Van Doesburg en architect Cor van Eesteren in 1923, was bedoeld als voorloper van hypermodern wonen, maar is uiteindelijk helaas nooit gebouwd. De TU Delft heeft echter een prototype op schaal gemaakt. Deze zal tijdens de zomer te zien zijn, naast diverse lezingen en activiteiten. Ook kunt u een openlucht kunstwerk bekijken, geïnspireerd op Mondriaans 'Compositie 10' – waar 20 internationale hedendaagse kunstenaars aan hebben bijgedragen en dat de invloed van 100 jaar De Stijl toont.

Verken de regio

Leiden is een prachtige historische stad met een jonge, bruisende studentenbevolking. Vergeet niet de geheimen van Leiden te ontdekken tijdens uw bezoek. Op minder dan 30 minuten met de auto of trein, ligt Den Haag met een ruim aanbod van monumenten, musea en badplaatsen. Bezoek ook het Gemeentemuseum Den Haag, de internationale thuishaven van Piet Mondriaan en De Stijl, die 300 Mondriaanwerken huisvest.

Tip: Den Haag

Zie het beste van Den Haag! Huur een fiets en leer meer over de koninklijke familie middels een speciale fietsroute. In en rond de stad staan meerdere kastelen, paleizen en landgoederen met een majestueus verhaal.

Tip van de redactie

Vier 100 jaar De Stijl in Den Haag & Leiden, de internationale thuishaven van De Stijl. Vergeet niet de 300 Mondriaanwerken in het Gemeentemuseum te bezichtigen.

Ontdek meer in de omgeving
Museum De Lakenhal
Adres: 
Oude Singel 28 - 32
2312RA Leiden
Bekijk de website
Bekijk de website