Museum De Lakenhal

1.849 keer bekeken

21 van 30 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Museum De Lakenhal is een van de culturele schatten van Leiden. Dit stedelijke museum is gevestigd in een monumentaal pand in het oude stadscentrum. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland was dit het hart van de Leidse textielhandel. Hoewel de oorspronkelijke gevel intact is gebleven, is het interieur van het gebouw door de eeuwen heen veranderd. Van eind 2016 tot medio 2019 is het museum gesloten in verband met een renovatie en uitbreiding.

  • Ontdek ruim 400 jaar aan Nederlandse geschiedenis in het stedelijk museum van Leiden.
  • Vanaf eind 2016 tot het late voorjaar 2019 is het museum gesloten wegens renovatie en uitbreiding.

Kunst & geschiedenis in Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Een iconisch gebouw in Leiden

Neem voordat u bij Museum De Lakenhal naar binnen loopt een adempauze en geniet van de schitterende architectonische details van dit historische monument in Leiden. Het pand dateert uit 1640 en werd in opdracht van het Leidse stadsbestuur ontworpen door stadsarchitect Arent van 's-Gravesande als keur- en verkoophal voor nieuwe lakense stoffen van Spaanse wol. Tijdens de Gouden Eeuw stond Leiden internationaal bekend om de hoogwaardige stoffen die er werden geproduceerd en van deze hal werd dezelfde standaard verwacht. Het classicistische ontwerp van de architect kreeg de naam ‘Laecken-Halle’.

Het gebouw behield zijn functie als keur- en verkoophal tot 1820, waarna het tijdelijk werd gebruikt als choleraziekenhuis. Gedurende de volgende 50 jaar werden er tentoonstellingen georganiseerd en was het een opslagplaats voor belangrijke archeologische en artistieke schatten. In 1872 werd het pand uiteindelijk tot het officiële stedelijk museum van Leiden omgedoopt. Hoewel de gevel van het gebouw trouw is gebleven aan het classicistische ontwerp uit de Gouden Eeuw, is het interieur door de eeuwen heen meerdere renovaties en uitbreidingen ondergaan.

Tussen 2016 en 2019 wordt Museum de Lakenhal gerestaureerd en uitgebreid met onder meer een nieuwe tentoonstellingsvleugel. Vanaf eind 2016 tot medio 2019 is het museum hierdoor gesloten voor publiek. De restauratie is gericht op het creëren van meer ruimte, het verbeteren van de openbare voorzieningen en het harmoniseren van de diverse bouwstijlen binnen het interieur. Uiteindelijk zal dit resulteren in vier verschillende ruimtes in het museum, die elk de geschiedenis van het gebouw weerspiegelen – vanaf de 17de eeuw tot en met de 21ste.

Collectie van Museum De Lakenhal

Als stedelijk museum van Leiden huisvest de collectie van Museum De Lakenhal ​​circa 23.000 objecten, waaronder schilderijen, zilver-, tin- en glaswerk, meubels, foto's, sculpturen en keramiek. De collectie vertegenwoordigd grote kunstenaars waaronder Rembrandt, Lucas van Leyden, Jan Wolkers, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende thema's.

Rembrandt & de Gouden Eeuw

In 2019, 350 jaar na het overlijden van Rembrandt van Rijn, herdenkt Museum De Lakenhal Rembrandt met de fantastische tentoonstelling 'Jonge Rembrandt'. Deze overzichtstentoonstelling toont specifiek het vroegste werk van de schilder die in Leiden is geboren. Jonge Rembrandt is te zien van 3 november 2019 tot en met 9 februari 2020.

Verken de regio

Leiden is een prachtige historische stad met een jonge, bruisende studentenbevolking. Vergeet niet de geheimen van Leiden te ontdekken tijdens uw bezoek. Op minder dan 30 minuten met de auto of trein, ligt Den Haag met een ruim aanbod van monumenten, musea en badplaatsen. Bezoek ook het Gemeentemuseum Den Haag, de internationale thuishaven van Piet Mondriaan en De Stijl, die 300 Mondriaanwerken huisvest.

Rembrandt & de Gouden Eeuw

Vier het leven en de prestaties van Rembrandt in Nederlandse musea tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Museum De Lakenhal
Adres: 
Oude Singel 28 - 32
2312RA Leiden
Bekijk de website
Bekijk de website