Het SieboldHuis - Holland.com
Foto: © Leiden Marketing
Leiden Musea

Het SieboldHuis

Adres:
Rapenburg 19
2311GE Leiden
Bekijk de website

Het SieboldHuis in Leiden is vernoemd naar de eerste westerling die in Japan medicijnen doceerde. Werkzaam als art op de Nederlandse handelsnederzetting verzamelde hij talloze objecten en een prachtige botanische collectie. Zijn planten verspreiden uiteindelijke via de Hortus Botanicus door heel Europa, terwijl de mooiste schatten uit de natuur, kunst en cultuur werden bewaard in het SieboldHuis. Sinds de 19de eeuw komen bezoekers van heinde en ver af op de permanente collectie van het Sieboldhuis.

  • Een stukje Japan in een Hollands herenhuis.
  • Neus door de collectie Japanse en Nederlandse kunst.
  • Bewonder het prachtige grachtenpand.

Handel tussen Japan en Holland

Nederland heeft een bijzondere handelsrelatie met Japan. In 1641 mocht de Nederlandse VOC als enige Westerse mogendheid handelen met de Japanners. Siebold was een Nederlandse arts en onderzoeker, die tussen 1823 en 1829 in Japan woonde. Hij verzamelde de meest uiteenlopende zaken tot hij in 1829 werd betrapt op het smokkelen van Japanse kaarten naar het Westen. Japan veroordeelde Siebold voor spionage en zette hem uit Japan. De handel tussen beide naties is echter altijd in stand gebleven.

Japan in Leiden

Het SieboldHuis is een stukje Japan in een Hollands herenhuis in Leiden. In het SieboldHuis worden continu tentoonstellingen georganiseerd met moderne Japanse en Nederlandse kunst. Prachtig gelegen aan het Rapenburg is een bezoek aan dit historische erfgoed zeer de moeite waard.

De Gouden Eeuw

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer