© Leiden Marketing
Musea

Museum De Lakenhal

21 van 31 bezoekers vinden deze informatie waardevol.
Adres:
Oude Singel 32
2312RA Leiden
Bekijk de website

Museum De Lakenhal is een van de culturele schatten van Leiden. Dit stedelijke museum is gevestigd in een monumentaal pand in het oude stadscentrum. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland was dit het hart van de Leidse textielhandel. Hoewel de oorspronkelijke gevel intact is gebleven, is het interieur van het gebouw door de eeuwen heen veranderd.

  • Ontdek ruim 400 jaar aan Nederlandse geschiedenis in het stedelijk museum van Leiden.
  • Topstukken van Lucas van Leyden, Rembrandt, Theo van Doesburg en Erwin Olaf.
  • Laat u inspireren door diverse bouwstijlen en hedendaagse interpretaties.

Kunst & geschiedenis in Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Een iconisch gebouw in Leiden

Neem voordat u bij Museum De Lakenhal naar binnen loopt een adempauze en geniet van de schitterende architectonische details van dit historische monument in Leiden. Het pand dateert uit 1640 en werd in opdracht van het Leidse stadsbestuur ontworpen door stadsarchitect Arent van 's-Gravesande als keur- en verkoophal voor nieuwe lakense stoffen van Spaanse wol. Tijdens de Gouden Eeuw stond Leiden internationaal bekend om de hoogwaardige stoffen die er werden geproduceerd en van deze hal werd dezelfde standaard verwacht. Het classicistische ontwerp van de architect kreeg de naam ‘Laecken-Halle’.

Het gebouw behield zijn functie als keur- en verkoophal tot 1820, waarna het tijdelijk werd gebruikt als choleraziekenhuis. Gedurende de volgende 50 jaar werden er tentoonstellingen georganiseerd en was het een opslagplaats voor belangrijke archeologische en artistieke schatten. In 1872 werd het pand uiteindelijk tot het officiële stedelijk museum van Leiden omgedoopt. Hoewel de gevel van het gebouw trouw is gebleven aan het classicistische ontwerp uit de Gouden Eeuw, is het interieur door de eeuwen heen meerdere renovaties en uitbreidingen ondergaan.

In juni 2019 is het museum na een jarenlange restauratie weer opengesteld voor publiek. De nieuwbouw aan de achterzijde valt direct op door de indrukwekkende baksteenpatronen op de gevel. De entree aan de voorzijde leidt u naar de centrale binnenhof, de glazen overdekte Achterhal. Hier wordt in de museumwinkel weer ambachtelijk geproduceerd Nieuw Leids Laken verkocht. Met de renovatie en uitbreiding van het museum is De Lakenhal met recht een van de parels van de stad.  

Collectie van Museum De Lakenhal

Als stedelijk museum van Leiden huisvest de collectie van Museum De Lakenhal ​​circa 23.000 objecten, waaronder schilderijen, zilver-, tin- en glaswerk, meubels, foto's, sculpturen en keramiek. De collectie vertegenwoordigd grote kunstenaars waaronder Rembrandt, Lucas van Leyden, Jan Wolkers, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende thema's.

Rembrandt & de Gouden Eeuw

In 2019, 350 jaar na het overlijden van Rembrandt van Rijn, herdenkt Museum De Lakenhal Rembrandt met de fantastische tentoonstelling 'Jonge Rembrandt'. Deze overzichtstentoonstelling toont specifiek het vroegste werk van de schilder die in Leiden is geboren. Jonge Rembrandt is te zien van 3 november 2019 tot en met 9 februari 2020.

Verken de regio

Leiden is een prachtige historische stad met een jonge, bruisende studentenbevolking. Vergeet niet de geheimen van Leiden te ontdekken tijdens uw bezoek. Op minder dan 30 minuten met de auto of trein, ligt Den Haag met een ruim aanbod van monumenten, musea en badplaatsen. Bezoek ook het Kunstmuseum Den Haag, de internationale thuishaven van Piet Mondriaan en De Stijl, die 300 Mondriaanwerken huisvest.

© Rembrandt House Museum

Rembrandt & de Gouden Eeuw

Vier het leven en de prestaties van Rembrandt in Nederlandse musea tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.