De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen - Holland.com
Nijmegen

Museum De Bastei

Adres:
Waalkade 83
6511XR Nijmegen
Bekijk de website

De Bastei in Nijmegen is meer dan een museum, het is een centrum voor natuur en cultuurhistorie. Het Natuurmuseum Nijmegen en museum De Stratemakerstoren zijn hierin samengevoegd. Staatsbosbeheer heeft er een informatiecentrum over het natuurgebied langs de Waal, dat voor het museum begint.

  • Natuur en cultuurhistorie komen samen in een 16de eeuwse verdedigingstoren.
  • Museumrestaurant met uitzicht over de rivier en de landelijke omgeving.
  • Een grote collectie regionale natuurhistorische objecten.

Het gebouw en de collectie

De 16e-eeuwse Stratemakerstoren vormt het hart van het museum. U kunt zien welke archeologische ontdekkingen men tegenkwam bij de laatste renovatie. Zo zijn er muurresten uit de Romeinse tijd en uit de Middeleeuwen te bewonderen. De Bastei heeft een vaste collectie van ruim 100.000 objecten. De oorsprong ligt in verschillende verzamelingen, van opgezette vogels, zoogdieren en insecten tot gesteenten, mineralen en eeuwenoude fossielen.

Schatkamer van de rivier

In de kelder vindt u de permanente tentoonstelling Oergrond, waarin wordt uitgelegd hoe het stuwwallenlandschap is ontstaan. Welke dieren leefden er in de ijstijd? Wat zijn zwerfstenen? Een verdieping hoger betreedt u in de Schatkamer van de Rivier. Deze is ingericht met verschillende biotopen van het rivierenlandschap. Nog een verdieping hoger zijn de wisselende tentoonstellingen. Helemaal bovenin op de derde verdieping zit een restaurant met uitzicht over de rivier, de Waalbrug en het natuurgebied.

Startpunt voor natuurexcursies

In de museumwinkel zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee u vanuit het museum zó het natuurgebied de Gelderse Poort in kunt trekken. Ook voor kinderen is er veel te beleven, zoals een speurtocht door de expositie en een interactieve zandbak om mee te experimenteren. Buiten worden ontdekkingstochten door de natuur georganiseerd.

Praktische informatie

In het museum is een restaurant en museumwinkel en het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen.
De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Gesloten: eerste kerstdag, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koningsdag, vrijdag van de Vierdaagse.

Vond je dit interessant? Ontdek meer