Rondom het IJsselmeer: stranden, dorpen en bezienswaardigheden - Holland.com
Foto: © Spike2010sd

Rondom het IJsselmeer

Het IJsselmeer heeft vele attracties en bezienswaardigheden. Het uitgestrekte water is een prachtige bestemming voor watersporters en zeilers. Ook zijn er vele stranden aan het IJsselmeer en het Markermeer. Maak eens een dagtocht met een historische zeilboot, ontdek nieuwe natuur op de Marker Wadden of bezoek Batavialand in Lelystad. In Batavialand leert u alles over de inpoldering van Flevoland en de strijd tegen het water in Nederland. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen beleeft u zelf hoe men vroeger leefde en werkte rondom het IJsselmeer.

Rondom het IJsselmeer en Markermeer vindt u zowel moderne havenplaatsen als authentieke stadjes. Er zijn fiets- en wandelroutes helemaal rondom het IJsselmeer, over de Afsluitdijk en door natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en de Weerribben. Wilt u cultuur, uitgaan, kunst of shoppen? Bataviastad Outlet, Amsterdam, Almere of de Friese hoofdstad Leeuwarden zijn om de hoek. Evenals geliefde plaatsen als vestingstad Naarden, het waterrijke Giethoorn of de dijk van Volendam.

Pittoreske dorpen

Bezoek de prachtige oudhollandse dorpen en stadjes. Tezamen vormen ze één van de mooiste en meest authentieke stukjes van Nederland. Ervaar de sfeer van de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken en Volendam, de kaasstad Edam, het roemrijke verleden van de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen of van de Friese Hanzestad Stavoren.

Waar is wat op de kaart?

Eten en overnachten

Restaurants

5x vis eten in Volendam

Proef de lekkerste vis bij één van deze adressen.

Restaurants

Eten aan het water in Flevoland

In Flevoland kunt op de meest bijzondere plekjes pal aan het water eten. Bekijk hier onze tips!

Unieke accommodaties

Overnacht op het water in Flevoland

Slaap in een drijvende ‘waterbubbel’ of ontwaak met een schitterend uitzicht op het water.

Veelgestelde vragen