Foto: © Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Drenthe

Waarom gaan?

De oudste resten van nederzettingen in Nederland zijn in deze provincie gevonden: de mysterieuze hunebedden. Maar ook vindt u in Drenthe een afwisselend aanbod van natuur: veenmoerassen, heidevelden en zandverstuivingen. Kortom: Drenthe is een bezoek meer dan waard. Populaire plaatsen in Drenthe zijn:

Zien & doen

Ontdek het verhaal van de Nederlandse landbouwkoloniën die zijn opgericht om armoede te verlichten.

Evenement

Assen TT

24 juni 2022 tot en met 26 juni 2022 Assen

De Nederlandse Grand Prix voor motors.

Geschiedenismusea

Kamp Westerbork

De duistere geschiedenis van concentratiekamp Westerbork.

Eten & drinken

Stevige gerechten met malse vleesproducten passen bij het boerenlandschap van Drenthe. Na een dag wandelen of fietsen is het heerlijk uitrusten met een biertje op een terras of een stevige pannenkoek in een Drentse herberg. Maar ook voor een high tea of een sterrenrestaurant kunt u terecht in deze provincie.

Uit eten in Assen, Emmen, Dwingeloo of Borger? Bekijk deze 7 restaurants in de landelijke provincie.

Overnachten

Slaap in een stadsvilla, natuurhuisje, boomhuis of in een knusse bedstee.

Gevestigd in een monumentaal herenhuis in Assen vindt u deze B&B met royale suites voorzien van bubbelbad en kitchenette. Perfecte uitvalsbasis voor fietstochten door de omgeving.

Plaatsen om te bezoeken in Drenthe

Ontdek de schitterende hoofdstad van de provincie Drenthe.

Bezoek de stervormige vestingstad Coevorden met Kasteel Coevorden, het Arsenaal en haar prachtige historische architectuur.

Typisch Drents dorp met een authentieke brink.

Fietsen in Drenthe

Natuur & Drenthe

Drentsche Aa bij Oudemolen
Natuurgebieden

De Drentsche Aa

Breng een bezoek aan de laatste beek van Nederland, die al eeuwen vrij door het landschap meandert.

Bezoek 6000 hectare heide, stuifzanden, Schotse Hooglanders, boommarters en het eerste vlinderreservaat van Nederland.

Nergens in Europa vind je zo’n bijzonder heidegebied als dat van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Ontdek Drenthe

Deze provincie is vooral bekend vanwege de hunebedden: prehistorische grafmonumenten, opgebouwd uit enorme rotsblokken die hier waarschijnlijk door de ijstijd gekomen vanuit Denemarken. Maar Drenthe heeft meer: het prachtige Dierenpark Emmen en afwisselende natuur met lange fiets- en wandelroutes. 

Natuur in Drenthe
De provincie kent maar liefst drie nationale parken, waaronder het op-een-na grootste van Nederland: De Drentsche AA. Hier vindt u een afwisselend landschap van bos, heide, zandverstuivingen in hooi. In dit nationale park ligt ook het enige archeologisch reservaat van Nederland: De Strubben-Kniphorstbosch. Ontdek hier hunebedden en oude grafheuvels. Andere nationale parken in Drenthe zijn het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld.  

Activiteiten in Drenthe
Dankzij de mooie en afwisselende natuur, zijn er veel activiteiten in Drenthe. Wat dacht u bijvoorbeeld van een kanotocht of survivallen in een van de bossen? Drenthe kent ook een aantal leuke steden, zoals Assen, Emmen en het oude Coevorden. Hier zijn ook leuke activiteiten zoals Wildlands Adventure Zoo Emmen en de TT in Assen.

Bereikbaarheid van Drenthe
Drenthe heft negen treinstations in de grotere plaatsen. Kleinere plaatsjes zijn altijd goed met de bus te bereiken. Wilt u naar een van de natuurgebieden met het openbaar vervoer. Dat kan, maar in de meeste gevallen dient u dan nog wel een eindje te lopen. Met de auto rijdt u vanuit Amsterdam en Schiphol in twee uur naar Assen of Emmen.

Veelgestelde vragen

Waar is wat?