De Drentsche Aa - Holland.com
Sheep herd in Drenthe
Sheep herd in Drenthe
Natuur

De Drentsche Aa

De Drentsche Aa is de laatste beek van Nederland, die al eeuwen vrij door het landschap meandert. Volg de Drentsche Aa en u passeert een beekdallandschap van bossen, heidevelden, zandverstuivingen en hooilanden. Ook stuit u binnen deze regio op diverse cultuurhistorische monumenten, waaronder hunebedden, grafheuvels uit de prehistorie en oude Saksische boerderijen.

Nationaal Park en Landschap

Het gebied van de Drentsche Aa wordt al eeuwen gebruikt voor landbouwgrond en tussen de natuur en akkers bevinden zich zestien dorpen en gehuchten. Lange tijd was het hierdoor onmogelijk om de Drentsche Aa de status van Nationaal Park te geven. Uiteindelijk kwam de oplossing in de vorm van een bijzonder Nationaal Park: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Binnen deze tienduizend hectare is ongeveer een derde beschermd natuurgebied. In 2007 ontving de Drentsche Aa ook nog eens de status van Nationaal Landschap.

Archeologisch reservaat

Fiets of wandel door de graslanden en langs de beekdalen van de Drentsche Aa en verbaas u over de fraaie landschapsgezichten en hoe harmonieus die samensmelten met de moderne landbouw. Wilt u ook een bezoek brengen aan archeologische vondsten, zoals eeuwenoude raatakkers en grafheuvels? Maak dan zeker een omweg langs het eerste archeologische reservaat van Nederland; De Strubben-Kniphorstbosch.

Actief

Fietsroute ‘Rondje Drentsche Aa’ (32 km)

Ontdek de mooiste mix van cultuur en natuur in Drenthe.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: