RLS Eelde

825 keer bekeken

6 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wanneer u de impact van De Stijl in het noorden van Nederland bekijkt, mag u dit architecturale hoogstandje uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, het laatste project van de Nederlandse kunstenaar Bart van der Leck, niet missen. Met zijn ruime kamers, opvallende kleurenschema en interieur dat de principes van kunstbeweging De Stijl weerspiegelt zijn de gebouwen van RLS Eelde een bezoek meer dan waard. Deze voormalige Rijksluchtvaartschool in de buurt van Groningen wordt nu omgevormd tot een creatieve vrijplaats voor kunstenaars en designers, kantoren voor innovatieve bedrijven, een tentoonstellingsruimte en een café/restaurant en zal naar verwachting worden geopend op 1 april 2017.

  • Bezoek RLS Eelde en ervaar het laatste kleurenschema van Bart van der Leck volgens De Stijl.
  • Zie waar Koning Willem-Alexander leerde vliegen.
  • Bekijk hedendaagse kunst en ontdek de opvallende transformatie van industrieel erfgoed tot moderne creatieve vrijplaats.

Het ontwerp en de geschiedenis van de luchtvaartschool

De voormalige Rijksluchtvaartschool Eelde (RLS Eelde) ligt naast Luchthaven Eelde bij Groningen in het noorden van Nederland en was een internaat voor piloten in opleiding. Onder de leerlingen die hier studeerden en vliegtuigen leerden besturen bevond zich zelfs de Nederlandse koning Willem-Alexander. De school heeft een goed doordacht ontwerp. Het werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd door de architecten Pierre Cuypers Jr. en F.P. Glastra van Loon op basis van ontwerpen door De Stijl kunstenaar Bart van der Leck. Het complex omvat een grote centrale recreatiehal en verscheidene kleinere gebouwen waarin de studenten woonden. Het idee achter het ontwerp is dat de openheid van de ruime, minimalistische kamers een gevoel van kalmte en zelfdiscipline zou stimuleren. Het was echter niet allemaal serieus: Van der Leck voorzag de kamers en de buitenkant van de gebouwen van grote kleurvlakken zoals het De Stijl betaamt. Dit verlevendigde de gebouwen en interieurs en in tegenstelling tot bijvoorbeeld figuratieve afbeeldingen van bijvoorbeeld vliegtuigen leidden ze de aandacht niet af en raakten ze ook niet zo snel gedateerd. Het ontwerp was het laatste project van Van der Leck voordat hij in 1958 overleed en wordt gezien als een buitengewone en representatieve afsluiting van zijn oeuvre. 

De vernieuwing van RLS Eelde

Na jaren leeg te hebben gestaan, gaat het complex RLS Eelde een nieuwe fase in. Het wordt getransformeerd tot creatief centrum. De centraal gelegen locatie van de luchtvaartschool is ideaal voor kantoren en de creatieve achtergrond maakt het de perfecte locatie voor opkomende kunstenaars en ontwerpers. De ruime centrale hal zal worden gebruikt voor kunsttentoonstellingen. Het café/restaurant dat in de lente van 2017 zal openen, vormt daarnaast een ideale ontmoetingsplek voor lokale creatievelingen en bezoekers.

Viering van Mondriaan tot Dutch Design in het noorden

In samenwerking met Museum Dr8888 in Drachten vormt RLS Eelde een fantastische locatie om het belang en de invloed van De Stijl, zowel in het verleden als nu, te verkennen. Op 11 en 12 mei 2017 worden in Museum Dr8888 een presentatie en debat gehouden over de kleurenpaletten van Van der Leck en zijn De Stijl collega Theo van Doesburg. Ontdek RLS Eelde en het kleurrijke Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten voor een nieuw inzicht in de rol van visuele kunst in architectuurontwerp. Van 30 september 2017 tot 7 januari 2018 wordt er vervolgens een tentoonstelling in Museum Dr8888 (‘De Stijl & Constructivisme in het noorden van Nederland’) gehouden, die kan worden gecombineerd met een rondleiding door RLS Eelde. Daarbij wordt ook hedendaagse kunst geïnspireerd op De Stijl en het Constructivisme tentoongesteld in de voormalige luchtvaartschool. Deze tentoonstelling valt samen met ‘Design Denying the Mainstream’ in RLS Eelde, gericht op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van onderzoek, design en de inrichting van onze omgeving.

Tip van de redactie

Ontdek meer De Stijl in het noorden van Nederland. Er is veel te zien en te doen in deze regio tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de invloedrijke kunst-, design- en architectuurbeweging.

Ontdek meer in de omgeving
RLS Eelde
Adres: 
Burg. J.G. Legroweg 43
9761KT