Lelystad - Wat te doen in Lelystad? De beste tips - Holland.com
Foto: © Jasper Pluim
Flevoland

Lelystad

Lelystad, de hoofdstad van de nieuwe provincie Flevoland biedt volop mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Van winkelen tot watersporten en van natuur tot cultuur… Lelystad is leuk en leerzaam voor iedereen.

  • Bezoek Lelystad en ontdek de schitterende natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen.
  • Leer meer over de geschiedenis van Flevoland in Batavialand en laat de 17de eeuw tot leven komen.
  • Ga winkelen in Batavia Stad Outlet Center en shop tegen de scherpste prijzen.

Jonge stad

Lelystad, vernoemd naar ir. Cornelis Lely, de man die het mogelijk maakte de Zuiderzee af te sluiten, heeft een korte maar rijke geschiedenis. De stad kon pas gebouwd worden vanaf 1965, nadat grote gebieden waren drooggelegd. Inmiddels is het een fraaie stad met bijzondere architectuur, schitterende natuurgebieden rondom en vele attracties voor alle leeftijden. Bovendien ligt het op maar 20 minuten van Amsterdam, dus een bezoekje meer dan waard!

Wat is er te doen in Lelystad?

Als u Lelystad bezoekt, kunt u niet om het rijke verleden heen. In Batavialand reist u door 7000 jaar Nederlandse geschiedenis. Op de Werf kunt u de replica's van beroemde VOC-schepen bekijken en er zelfs aan boord stappen. In het museum van Batavialand ontdekt u de rijke geschiedenis voer het verleden en de toekomst van de Zuiderzee.

Water

Water staat in Lelystad centraal. Zo kunt u een kijkje nemen in de mooie Bataviahaven, in het hart van de voormalige Zuiderzee. Ook kunt u heerlijk genieten tijdens een zonnige dag aan een van de stranden van Lelystad. Het grootste strand is Houtribhoekstrand, ideaal voor kinderen, zij kunnen hier veilig zwemmen in het Ijsselmeer. Voor de meer actievelingen zijn er volop watersportactiviteiten zoals zeilen, surfen en varen met een speedboot.

Bataviastad

Wie houdt van fashion en lekker winkelen heeft het getroffen in Lelystad. Want daar vindt u Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet met maar liefst 250 internationale fashion merken tegen kortingen tot 70%. Een unieke shopbeleving!

Puur natuur

Ook voor natuurliefhebbers is de omgeving van Lelystad heerlijk. U ontdekt er bijzondere en mooie stukken natuur. Zo mag een bezoek aan de Oostvaardersplassen, een uniek natuurgebied waar u bijzondere vogels en zelfs edelherten kunt spotten, niet ontbreken aan uw bezoek. Daarnaast kunt u ook heerlijk wandelen door het Natuurpark Lelystad, waar u onder andere Przewalskipaarden en wilde zwijnen kunt tegenkomen. Kortom, laat u verleiden door de prachtige natuur rondom Lelystad.

Waar kunt u lekker eten in Lelystad?

Een heerlijke lunch of diner met uitzicht op het water… In Lelystad kun je op verschillende toplocaties restaurants vinden, bijvoorbeeld in de haven of aan de dijk. Maar ook in het centrum en in Bataviastad kun je lekker eten in een sfeervol restaurant. Ga naar Visit Flevoland voor een overzicht van restaurants in Lelystad en omgeving.

Bereikbaarheid en parkeren in Lelystad

Lelystad ligt op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Lelystad goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het stadshart van Lelystad geldt betaald parkeren en de parkeerduur is onbeperkt. Op zon - en feestdagen is het parkeren gratis in Lelystad. Goedkoop parkeren kan op parkeerterreinen Noorderwagenplein, De Maerlant en Snijdershof. Ook bij Batavia Stad en Lelystad Airport geldt betaald parkeren.

Meer in de omgeving

Bent u in Lelystad, dan is wellicht ook een bezoek aan Harderwijk, een oud stadje aan het IJsselmeer, de moeite waard. Voor muziekliefhebbers is het bekende festival Lowlands (jaarlijks rond eind augustus), op het terrein van Walibi Holland, een fantastisch evenement.

Tip van de redactie:

Heerlijke wijnen van Nederlandse bodem proeven? Wijngaarde El Placer (adres: Groene Velden 140, Lelystad) is een ambachtelijke, biologische wijngaard waar heerlijke rode wijnen en rosé’s worden gemaakt.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">