Nieuw Land Erfgoedcentrum

575 keer bekeken

11 van 16 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op 1 januari 1986 werd de splinternieuwe twaalfde provincie Flevoland officieel aan Nederland toegevoegd. Deze nieuwe provincie was het resultaat van dertig jaar land terugwinnen op de Zuiderzee. Het Nieuw Land Erfgoedcentrum vertelt over de drooglegging van de Zuiderzee en de pioniers die hier kwamen wonen.

  • Ontdek alles over het grootste inpolderingsproject ooit.
  • Zie hoe mensen 6.000 jaar geleden in deze streek woonden en jaagden.
  • Bekijk het op één na oudste gevonden skelet in Nederland.

Grootste inpoldering

Het droogleggen van de Zuiderzee, uitgevoerd volgens de plannen van ingenieur Cornelis Lely, is het grootste inpolderingsproject aller tijden. En dat levert een uniek verhaal op over de jongste provincie in Nederland: Flevoland. In Nieuw Land ziet u hiervan mooie presentaties, maar ook ziet u dat Flevoland één van de grootste droge scheepskerkhoven ter wereld is en kunt u één van de best bewaarde scheepswrakken uit de 17e eeuw bekijken.

Vroege geschiedenis

Naast het indrukwekkende inpolderingsproject kunt u in Nieuw Land ook zien hoe mensen hier 6.000 jaar geleden al woonden en jaagden. Ook kunt u hier het op één na oudste gevonden skelet in Nederland bewonderen.

© Toerisme Flevoland

Ook voor kinderen

Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Zo zijn er presentaties waar zij zich dijkbouwer, archeoloog of sluiswachter wanen en leren hoe Nederlanders eeuwenlang het water proberen te beheersen.

Plan uw bezoek

Nieuw Land is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 11.30 – 17.00 uur geopend. Elke maandag en op 25 december en 1 januari is het museum gesloten. Alle tentoonstellingen zijn beschikbaar in Engels, Frans en Duits en het museum is voorzien van liften en volledig rolstoelvriendelijk. Nieuw Land is ideaal te combineren met een bezoek aan het naastgelegen Bataviawerf, hier leert u meer over de scheepsbouw in de 17e-eeuw en kunt u 2 replica’s van de beroemde VOC-schepen bekijken.

Bekijk deze video: Nieuw Land

Ontdek meer in de omgeving
Nieuw Land Erfgoedcentrum
Adres: 
Oostvaardersdijk 113
8242PA Lelystad
Bekijk de website
Bekijk de website