Oostvaardersplassen - Holland.com
Foto: © Frank Magdelyns
Flevoland

Oostvaardersplassen

Adres:
Kitsweg 1
8218AA Lelystad

De Oostvaardersplassen zijn één van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. Ontdek dit schitterende moerasgebied met ruige grasvlaktes en bijzondere dieren.

  • Ontdek het grootste moerasgebied van Europa met de vele vogels.
  • Spot de grootste kudde wilde paarden van Europa én de edelherten (een van de Grote Vijf wilde dieren van Nederland).
  • Bekijk de film ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen met het hele gezin.

Oostvaardersplassen: unieke wildernis

Flevoland mag dan wel een jonge provincie zijn, die door mensenhand is ontstaan. Toch is deze provincie ook de trotse bezitter van een van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. Bij het droogleggen van de twaalfde provincie van Nederland, Flevoland, lagen er in eerste instantie plannen klaar om van de Oostvaardersplassen een industriegebied te maken. Doordat de grond te nat was, werd de voorkeur gegeven aan een gebied waar de natuur de vrije hand zou krijgen. Nu is het een moerasgebied met rietvlaktes, graslanden en waterplassen waar een weelde aan flora en fauna leeft.

Flora en fauna van Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is bij uitstek een vogelgebied. Vanaf de Oostvaardersdijk en Knardijk kunt u de lepelaar, zeearend, aalscholver, zilverreiger, karekiet, zwarte ooievaar en vele andere vogelsoorten bestuderen. De dijken worden ook wel ‘vogelboulevards’ genoemd.

Vossen, reeën, hazen, vleermuizen en ontelbaar veel insecten wisten op eigen houtje het natuurgebied te vinden. Staatsbosbeheer besloot de natuur een handje te helpen en zette er heckrunderen, konikpaarden en edelherten uit.

Een groot deel van het natuurgebied is afgesloten voor publiek, zodat de natuur hier ongestoord zijn gang kan gaan. Toch kunt u in het gedeelte dat wel toegankelijk is alle flora en fauna bewonderen, inclusief oerbos, rietkragen, waterpartijen en grote grazers.

Op zoek naar De Grote Vijf

Edelherten, die deel uitmaken van De Grote Vijf wilde dieren van kunt u het hele jaar zien in de Oostvaardersplassen. Maar zeker in het najaar, in de bronsttijd, is het een waar spektakel. Zie hoe de mannetjes hun territorium verdedigen, met elkaar op de vuist gaan om de mooiste dames en burlen over de vlakte. Wilt u de edelherten spotten, ga dan op een van de vele excursies die vanuit de bezoekerscentra worden georganiseerd.

Bezoekerscentra Oostvaardersplassen

Wilt u de unieke natuur van de Oostvaardersplassen gaan bewonderen, dan is een bezoekerscentrum een goed startpunt voor uw bezoek aan het gebied. Niet alleen krijgt u informatie over fiets- en wandelroutes ook kunt u zich inschrijven voor excursies en activiteiten én gebruik maken van de horecagelegenheid.

Adres: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 of Lelystad
Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, Almere  

Meer in de omgeving

Vlakbij de Oostvaardersplassen vindt u de nieuwe stad Lelystad. Hier vindt u volop unieke architectuur en u kunt er bijzonder goed shoppen in het Bataviastad Outlet Center.

Tip van de redactie

Bekijk de Nieuwe Wildernis film. Voor deze bijzondere film over de Oostvaardersplassen volgden de makers twee jaar lang de vossen, ganzen, ijsvogels, edelherten en de grootste kudde wilde paarden van Europa in het bijzondere gras- en moeraslandschap. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. Een kijktip voor het hele gezin.

Bekijk deze video: De Nieuwe Wildernis

Rondom het IJsselmeer

Afsluitdijk, Zuiderzeemuseum, mooie plaatsen en natuur: geniet van een vakantie op en aan het water!

Vond je dit interessant? Ontdek meer