Schokland Noordoostpolder Flevoland
Schokland Noordoostpolder Flevoland
Foto: © Visit Flevoland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee en wordt wereldwijd gezien als hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Breng een bezoek aan dit eiland op het droge en ontdek waarom.

  • Schokland is het eerste Nederlandse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Ontdek de schitterende natuur en cultuurhistorie van Schokland.
  • Bezoek Museum Schokland en leer meer over de geschiedenis van dit voormalige eiland.

Bezoek Schokland

Schokland, een eeuwenoud eiland in de vroegere Zuiderzee, ligt sinds de inpoldering van de Noordoostpolder op het droge. Het is een bijzondere plek vol fraaie natuur, cultuur en historie. Met talloze monumenten en de bijzondere woonterpen is Schokland een indrukwekkende locatie. Ruim 160 archeologische vindplaatsen tonen hier de ontwikkeling en cultuur van de bewoners van Schokland. Zo zijn er in 1984 zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van ruim 4000 jaar oud die u vandaag de dag in Museum Schokland kunt bewonderen.

De geschiedenis van Schokland

Eeuwenlang was Schokland een drukbevolkt eiland waar men leefde van visserij en overzeese handel. Maar de aanhoudende strijd met stormvloeden en overstromingen dwongen de Schokkers – op de vuurtorenwachter na – het eiland te verlaten. Toen later delen van de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, werden drooggelegd verloor Schokland ook haar bakenfunctie voor de scheepvaart en werd het een eiland in de polder.

De eerste werelderfgoedlocatie van Nederland

Als u naar Schokland rijdt, zult u merken hoe het eiland trots in het polderlandschap ligt, als een symbool van de strijd tegen de zee. Bezoek de overblijfselen van de vuurtoren, de voormalige haven op de noordpunt, de kerkruïne in het zuiden en het Schokland Museum. De culturele geschiedenis van het eiland en de mensen symboliseert de ongekende strijd die de Nederlanders voerden tegen het water. U begrijpt dan gelijk waarom Schokland als eerste Nederlandse monument is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer in de omgeving

Bent u op bezoek op Schokland, dan is een bezoek aan Batavialand zeker aan te bevelen. Hier leert u alles over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en ontdekt u meer over het scheepvaartverleden van Nederland. Ook het nabijgelegen, voormalige eiland Urk is een bezoekje waard. In dit authentieke vissersplaatsje wandelt u door eeuwenoude steegjes (‘ginkies’) en kunt u genieten van een lekker visje in de gezellige haven. En, voor de ware  natuurliefhebber is het prachtige natuurgebied de Oostervaardersplassen dichtbij.

Bereikbaarheid en parkeren bij Schokland en Urk

Schokland ligt in de provincie Flevoland op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Schokland heeft parkeergelegenheid in Middelbuurt en Oud- Emmeloord.

Tip van de redactie

Een andere manier om de eilanden Schokland en Urk en hun omgeving te ontdekken is natuurlijk, heel Hollands, op de fiets. Zo is er een fraaie route, de ‘Zuiderzee-eilandenroute’, die langs de voormalige eilanden, het architectendorpje Nagele en verschillende mooie musea voert.

Huur een boot of vaar mee door beschermde natuur en langs de unieke droogmakerijen in Noord-Holland.

In Flevoland kunt op de meest bijzondere plekjes pal aan het water eten. Bekijk hier onze tips!

Categorie: Lezen

Varen in Flevoland

Huur een boot of vaar mee en beleef een heerlijk vrijheidsgevoel op de Flevolandse wateren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer