Urk

168 van 206 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

In de nieuwste provincie van Nederland, Flevoland, vindt u het voormalige eiland Urk. Dit schitterende vissersplaatsje heeft een unieke historie en cultuur en biedt volop gezelligheid aan het water.

  • Wandel door een doolhof van steegjes (‘ginkies’) in de oude dorpskern.
  • Eet een vers of gerookt visje aan de haven en geniet van het fraaie uitzicht.
  • Maak een tochtje over het water met een originele botter of met de veerdienst naar Enkhuizen.

Wat kunt u doen op Urk?               

Het vissersplaatsje Urk is eeuwenoud en heeft een unieke historie en cultuur. U hoort er nog altijd het Urker dialect spreken en u kunt er prachtig wandelen door oude steegjes (‘ginkies’) en straatjes. In de gezellige haven is het op een terrasje genieten van heerlijk gerookte IJsselmeerpaling of een vers gebakken visje van de Urker vissers.

Een bezoek aan de vuurtoren, het museum, de monumenten en de IJsselmeerafslag zijn eveneens de moeite waard. En een tochtje over het IJsselmeer - de vroegere Zuiderzee -  met een originele botter of de veerdienst naar Enkhuizen moet u beslist eens gedaan hebben. Maar let op, zondag is voor de gelovige Urkers een rustdag, dus u kunt het beste doordeweeks of op zaterdag gaan.

Meer in de omgeving

Niet ver van Urk vindt u ook het UNESCO Werelderfgoed Schokland; een historische vindplaats met vele rijksmonumenten en ruim 160 archeologische locaties. U ziet er de ontwikkeling en cultuur van de bewoners van Schokland; van jager-verzamelaar tot boer tot polderbewoner. Een andere aanrader is een bezoek aan Batavialand. Hier leert u alles over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en ontdekt u meer over het scheepvaartverleden van Nederland.

Bereikbaarheid en parkeren bij Urk

Urk ligt in de provincie Flevoland op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Het haventerrein van Urk heeft de beschikking over een ruime en gratis parkeergelegenheid.

Tip van de redactie

Een andere manier om Urk en Schokland en de omgeving te ontdekken is natuurlijk, heel Hollands, op de fiets. Zo is er een fraaie fietsroute, de ‘Zuiderzee-eilandenroute’, die langs de voormalige eilanden, het architectendorpje Nagele en verschillende mooie musea voert.

Ontdek meer in de omgeving
Urk

Authentieke dorpjes rondom het IJsselmeer

Tezamen vormen ze één van de mooiste en meest authentieke stukjes van Nederland.

Lees meer