Friesland

Wist u dat Friesland als enige provincie een officiële taal heeft? En dit is niet het enige dat de provincie uniek maakt. Hoofdstad Leeuwarden is met haar grachten, monumenten en winkelstraten één van de best bewaarde geheimen van Nederland. De wadden vormen een uniek natuurgebied dat tussen eb en vloed compleet verandert. Breng ook een bezoek aan de pittoreske Elfsteden of neem de veerpont naar de Waddeneilanden. Niet voor niets zette Lonely Planet de provincie Friesland op 3 in de lijst van verborgen parels in Europa!

Ontdek Friesland
 • Leeuwarden

  Ontdek de historische binnenstad, de leukste musea en shoppen in de winkelstraten.

  Lees meer
 • De Friese meren

  De natuur, watersportfaciliteiten en evenementen maken dit gebied uniek in de wereld en een waar waterparadijs.

  Lees meer
 • Elfstedentocht

  Het grootste schaatsevenement ter wereld. De eerste Elfstedentocht vond plaats in 1909 en heeft sindsdien 15 keer plaatsgevonden.

  Lees meer
Waddeneilanden van Friesland
 • Vlieland

  Ver van de kust, slechts één dorpje, Vlieland is hét eiland voor rust en ruimte.

  Lees meer
 • Terschelling

  De eeuwenoude vuurtoren, maar ook bos strand en wad vindt u op Terschelling.

  Lees meer
 • Ameland

  Ontdek de geschiedenis van de walvisvaart op Ameland of kijk uit vanaf de 56 meter hoge vuurtoren.

  Lees meer
 • Schiermonnikoog

  Dit kleinste bewoonde eiland is benoemd tot een Nationaal Park en heeft slechts één dorpje.

  Lees meer

Natuurgebieden in Friesland

Geniet in Friesland actief van de natuur: varen, schaatsen, wad wandelen of fietsen.

Lees meer
Fietsvakanties in Friesland

Accommodatie in Friesland

Zoekt u een accommodatie in Friesland? Bekijk het aanbod aan hotels en vakantiehuizen in deze regio met prachtig uitgestrekte natuurgebieden en de Friese meren. Breng ook een bezoekje aan de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Lees meer

Ontdek Friesland

Friesland, in het noorden van Nederland is net even wat anders dan de rest van Nederland. Zo is het de enige provincie met een officiële tweede taal. De Waddenzee is een natuurgebied dat zo bijzonder is dat het sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar Friesland heeft meer dan dat. Over de Friese meren kunt u prachtig varen, in Leeuwarden kunt u op zoek naar de stadse gezelligheid en de historische Elfsteden hebben elk hun eigen charme en sfeer. Ontdek de mooiste bestemmingen in Friesland!

Waddeneilanden

De provincie kent vier eilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ze zijn allemaal met de boot bereikbaar. Op de eilanden geniet u van de uitzonderlijke natuur en het bijzondere leven in de kleine pittoreske dorpjes.

Activiteiten in Friesland

Watersport is misschien wel de beste reden om naar Friesland te komen. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich uitstekend voor mooie vaar- en zeiltochten. Bezoek bijvoorbeeld de jaarlijkse Sneekweek.

Ook voor cultuurliefhebbers is Friesland bijzonder. Bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium ziet u het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Bij het Woudagemaal ziet u het grootste door stoom aangedreven gemaal. En het werkt nog steeds.

Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa en barst het in de stad (en in de rest van de provincie) van de bijzondere evenementen en exposities. Ontdek de elf fonteinen van verschillende kunstenaars in de Friese Elfsteden, maak in augustus kennis met de reuzen van Royal de Luxe of bewonder de bijzondere exposities over Mata Hari en M.C. Escher in het Fries Museum.

Bereikbaarheid

Komt u met de auto naar Friesland? Als u vanuit Amsterdam komt, is de Afsluitdijk een mooie route. Wilt u met het openbaar vervoer reizen? Vanuit Schiphol, Den Haag en Rotterdam rijden directe treinen naar Leeuwarden. De meeste kleinere plaatsen kunt u goed per bus bereiken.

Op de Waddeneilanden komt u met de veerpont. De tijden zijn afhankelijk van het seizoen, dus raadpleeg de website voor de juiste vertrektijden. Wilt u uw eigen auto meenemen? Informeer op de website of dit mogelijk is. Een reservering maken is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Kaart van Friesland