Foto: © Theo de Witte

Friesland

Waarom gaan?

Wist u dat Friesland als enige provincie een officiële taal heeft? En dit is niet het enige dat de provincie uniek maakt. Hoofdstad Leeuwarden is met haar grachten, monumenten en winkelstraten één van de best bewaarde geheimen van Nederland. De wadden vormen een uniek natuurgebied dat tussen eb en vloed compleet verandert. Breng ook een bezoek aan de pittoreske Elfsteden of neem de veerpont naar de Waddeneilanden. Niet voor niets zette Lonely Planet de provincie Friesland op 3 in de lijst van verborgen parels in Europa! Populaire plaatsen in Friesland zijn:

Zien & doen

Eten & drinken

Lekker eten in Friesland, dat kan overal. Waarom maakt u niet een Elfstedentocht op culinair gebied? U zult er zeker kennismaken met gerookte vis, Sneker drabbelkoeken, Fries suikerbrood en Dokkumer Kofje met een scheutje Beerenburg erin. In Leeuwarden hebben we een aantal restaurants voor u op een rij gezet.

Ontdek de leukste, bijzonderste en beste restaurants van Leeuwarden.

Overnachten

Natuurgebieden in Friesland

Friesland is dé provincie waar u de natuur op een actieve manier kan beleven: varen in de zomer, schaatsen in de winter en bij eb kunt u genieten van een wad wandeling.

Lees meer

Kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en unieke tentoonstellingen. De komende tijd staat het Nederlandse landschap in de spotlight. Laat je verbazen, leer de enorme diversiteit van het landschap kennen en ga met ons mee op blind date.

Ontdek Friesland

Friesland, in het noorden van Nederland is net even wat anders dan de rest van Nederland. Zo is het de enige provincie met een officiële tweede taal. De Waddenzee is een natuurgebied dat zo bijzonder is dat het sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar Friesland heeft meer dan dat. Over de Friese meren kunt u prachtig varen, in Leeuwarden kunt u op zoek naar de stadse gezelligheid en de historische Elfsteden hebben elk hun eigen charme en sfeer. Ontdek de mooiste bestemmingen in Friesland!

Waddeneilanden

De provincie kent vier eilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ze zijn allemaal met de boot bereikbaar. Op de eilanden geniet u van de uitzonderlijke natuur en het bijzondere leven in de kleine pittoreske dorpjes.

Activiteiten in Friesland

Watersport is misschien wel de beste reden om naar Friesland te komen. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich uitstekend voor mooie vaar- en zeiltochten. Bezoek bijvoorbeeld de jaarlijkse Sneekweek. Ook voor cultuurliefhebbers is Friesland bijzonder. Bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium ziet u het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Bij het Woudagemaal ziet u het grootste door stoom aangedreven gemaal. En het werkt nog steeds.

Bereikbaarheid

Komt u met de auto naar Friesland? Als u vanuit Amsterdam komt, is de Afsluitdijk een mooie route. Wilt u met het openbaar vervoer reizen? Vanuit Schiphol, Den Haag en Rotterdam rijden directe treinen naar Leeuwarden. De meeste kleinere plaatsen kunt u goed per bus bereiken. Op de Waddeneilanden komt u met de veerpont. De tijden zijn afhankelijk van het seizoen, dus raadpleeg de website voor de juiste vertrektijden. Wilt u uw eigen auto meenemen? Informeer op de website of dit mogelijk is. Een reservering maken is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Waar is wat?

Veelgestelde vragen