Foto: © Steve Photography via Shutterstock
Friesland

De Afsluitdijk

Molens, polders, sluizen en gemalen… Nederland heeft een unieke historie als het gaat om watermanagement. Maar het meest indrukwekkende voorbeeld is waarschijnlijk wel de Afsluitdijk.

  • Geniet van een uniek uitzicht.
  • Rijd over de 32 km lange Afsluitdijk en beleef een 4D-show in het Wadden Center.
  • Met 300.000 bezoekers per jaar een van de populairste waterwerken in Nederland.
Adres:
Afsluitdijk 1c
8752TP Kornwerderzand
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Geniet van prachtig uitzicht

Vandaag de dag is de Afsluitdijk meer dan een bescherming tegen overstromingen. Het is ook een snelweg die dagelijks door duizenden mensen wordt gebruikt. U kunt van de ene naar de andere kant rijden, fietsen of lopen en genieten van het bijzondere uitzicht: aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant het IJsselmeer.

Ongeveer 8 kilometer van de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk passeert u het monument van Cornelis Lely. Hij is verantwoordelijk voor het grootste inpolderingsproject ooit; het ontstaan van Flevoland. U kunt daar ook een kopje koffie drinken bij Lunchroom Het Monument, annex uitkijktoren, ontworpen door Dudok.

Bekijk deze video: De Afsluitdijk

Van zee naar meer

De 32 kilometer lange Afsluitdijk, gebouwd tussen 1927 en 1933, vormt een belangrijk onderdeel van de Zuiderzeewerken en verbindt de provincies Friesland en Noord-Holland. Bovendien veranderde de dijk de zoute Zuiderzee in een zoet IJsselmeer. De Zuiderzeewerken bestonden uit twee onderdelen. Het eerste stadium was het indammen van de Zuiderzee, waardoor het een zoetwatermeer werd. Het tweede deel van het plan was het inpolderen van nieuw land. Dat hield in dat men, na het afsluiten van de Zuiderzee, de volledig nieuwe provincie Flevoland kon winnen op het water.

Afsluitdijk Wadden Center

Vlakbij Kornwerderzand vindt u een opvallend gebouw: het Afsluitdijk Wadden Center. In dit centrum leert u op een interactieve manier meer over de Waddenzee (werelderfgoed van UNESCO), de unieke vismigratierivier, het IJsselmeergebied en natuurlijk de ontwikkelingen op en rondom de dijk zelf. Zo krijgt u niet alleen een levendig beeld van de omgeving van de Afsluitdijk, maar ook van de andere waterbouwkundige en innovatieve projecten die hier in de komende jaren worden gerealiseerd.

Bezoek de spannende 4D-show en maak een spectaculaire vlucht over adembenemende landschappen in een sensationele deltavlieger of geniet van een kopje koffie in het restaurant met een betoverend uitzicht op het IJsselmeer.

De Afsluitdijk in het donker

Rijdt u 's avonds over de Afsluitdijk, dan ontkomt u niet aan het nieuwe futuristische kunstwerk Gates of Light van Daan Roosegaarde. De 60 monumentale sluizen van 1932 zijn in oude glorie hersteld. Na de restauratie zijn kleine prisma's aangebracht op de sluisdeuren. Het licht van voorbijrijdende auto's wordt gereflecteerd, zodat de kenmerkende contouren van de constructies worden verlicht. Als er geen auto's op de weg zijn, is er geen weerkaatsing van het licht. Het vereist geen energie en creëert geen lichtvervuiling.

Fietsers en wandelaars opgelet

Tot eind 2022 zijn er werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Voor fietsers en voetgangers is de Afsluitdijk tot 1 april 2022 gesloten. Ben u op de fiets of te voet, dan kunt u gebruikmaken van een gratis fietsbus die u naar de overkant brengt. De bus stopt ook bij het Monument van Dudok, Breezanddijk en Kornwerderzand.

Meer in de omgeving

Steekt u de Afsluitdijk over wilt u meer van de omgeving zien? Dan zijn beroemde Zuiderzeeplaatsjes in Friesland als Makkum, Stavoren en Hindelopen of de zeehaven Harlingen een aanrader. Maar ook authentieke vissersplaatsen als Enkhuizen en Hoorn (in Noord-Holland) zijn bijzonder leuk om te bezoeken. U kunt er heerlijk een visje eten aan de haven en wandelen door de eeuwenoude straatjes.

Ontdek bezienswaardigheden van de IJsselmeer-regio midden in Nederland. Bezoek Volendam, de Afsluitdijk en Batavialand en ga varen en fietsen door de natuur. Lees meer

Tip van de redactie

Direct aan de Afsluitdijk vindt u ook het Wad, een uniek UNESCO Werelderfgoed waar u, bij laag water, fantastisch kunt ‘wadlopen’. Zorg wel dat u onder begeleiding gaat of goed weet wat de gevaren zijn.

Beleef de omgeving

Natuurgebieden

Zuidwest Fryslân

Ontdek waarom dit deel van Friesland een feest is voor watersporters, fietsers, wandelaars en vogelspotters.

Wandelen

Wadlopen

Wadlopen is een spannende manier om de Waddenzee te ondekken.

Historische vissersplaatsjes en mooie natuurgebieden; u ontdekt het op de fiets tijdens het rondje IJsselmeer. Een unieke tocht voor de échte fietsliefhebber!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer
}">