Fries Museum

6 keer bekeken

6 van 4 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het Fries Museum toont het allerbeste van de Friese kunst en cultuur en toont de rijke geschiedenis van het Friese volk. U vindt het Fries Museum in het hart van Leeuwarden en het gewaagde nieuwe gebouw is op zich al een lust voor het oog.

  • Ontdek Frieslands rijke culturele erfgoed en kunsticonen.
  • Duik in de persoonlijke plakboeken van Mata Hari en de weelderige landschappen van Gerrit Benner.
  • Bekijk de rijke verzameling van Friese schilderijen, moderne kunst, relikwieën, kostuums en Hindelooper kamers.

Friesland's kostbare schatten

De collectie van het museum vertelt de verhalen van Friesland en zijn mensen, met objecten die variëren van zeldzame archeologische vondsten tot moderne kunst. Van Mata Hari's persoonlijke plakboeken tot prachtige schilderijen van Sir Lawrence Alma-Tadema en Gerrit Benner. Benner's landschappen kenmerken zich door lage horizons die in de oneindigheid lijken op te gaan.

Moderne architectuur

Het nieuwe, moderne gebouw verloochent zijn wortels niet. Het gewaagde gebouw werd ontworpen door Hubert-Jan Henket van het bureau Bierman Henket Architecten, die zegt dat het een "sterke identiteit heeft, stevig geworteld in de grond en geen onnodige verfraaiingen - typisch Fries in alle opzichten." Het gebouw omvat een reusachtig uitstekend dak op 25 meter van de grond ondersteund door staal- en houten kolommen. Een indrukwekkende glazen gevel completeert het aanzicht.

Mata Hari en Escher in het Fries Museum

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 organiseert het Fries Museum twee grote tentoonstellingen. Van 14 oktober 2017 tot 4 april 2018 duikt u in het leven van de Friese courtisane Mata Hari. Honderd jaar na haar dood presenteert het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet u Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Friezin. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt.

Vanaf 28 april 2018 kunt u de ‘Escher op reis’ bezoeken. Escher is misschien wel de meest bekende Leeuwarder ter wereld. Het Fries Museum is de hoofdlocatie van de tentoonstelling, maar ook Keramiekmuseum Princessehof, tevens geboortehuis van Escher, vormt een onderdeel van de tentoonstelling.

Overnachten in Leeuwarden

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Leeuwarden vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Mata Hari: de mythe en het meisje

Duik in een intrigerend verhaal met de Mata Hari-tentoonstelling in het Fries Museum.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Fries Museum
Adres: 
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden