Harlingen

184 keer bekeken

9 van 12 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Elfstedenstad Harlingen is een echte havenstad en is nog steeds onlosmakelijk met de zee verbonden. U ruikt hier de zilte zeelucht. Geniet hier van de haven, de grachten en oude pakhuizen. Of stap op de veerpont naar Vlieland en Terschelling.

  • Geniet van de sfeervolle havens, grachten en pakhuizen.
  • Dompel u onder in de Harlinger Visserijdagen.
  • Ga vanaf een zeilboot midden in de Waddenzee wadlopen.

Haven van Harlingen

Harlingen heeft een sfeervol centrum vol grachten en historische pakhuizen. De haven van Harlingen is de enige zeehaven van Friesland en altijd gezellig druk. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Tijdens de jaarlijkse Harlinger Visserijdagen staat de haven even helemaal op zijn kop en kunt u genieten van muziek, watersport, gastronomie, markten en kermis.

Vinger in de dijk

Harlingen is ook de thuishaven van het legendarische jongetje dat zijn vinger in de dijk stak en zo voorkwam dat de stad door de zee werd verzwolgen. Zijn standbeeld staat vlakbij het vertrekpunt van de veerboten. Ook komt u het beeldje van Anton Wachter tegen. Hij was de hoofdfiguur van een romancyclus van de Nederlandse schrijver Simon Vestdijk.

Ga op avontuur bij The Tall Ships Races en The Sea! The Sea! in 2018

The Tall Ships Races zijn altijd enorm drukbezocht als ze de belangrijkste zeehaven van Friesland, Harlingen, aandoen. Deze reuzen van de zee varen ieder jaar rond op de Europese wateren. In 2014 waren ze voor het laatst in Harlingen, voor de start van de race van die zomer. In 2018 is de haven van Harlingen de finish. De enorme zeilschepen zullen op vrijdag 3 augustus arriveren en tot maandag 6 augustus blijven liggen. De komst van de Tall Ships valt samen met Leeuwarden - Friesland 2018, het jaar waarin de regio Culturele hoofdstad van Europa is, en wordt dan ook luister bijgezet met een scala aan bijzondere evenementen, activiteiten en voorstellingen. Vooral cultuurliefhebbers zullen het literaire festival The Sea! The Sea! niet willen missen. Daarin zal het werk van een keur van wereldberoemde auteurs uit binnen- en buitenland aan bod komen.

11 Fountains

De walvisvangst speelde een belangrijke rol in de maritieme geschiedenis van Harlingen. Walvissen waren ooit een voorwerp van handel, maar voor romantici symboliseerden ze ook de fantastische krachten van de zee. Nu wordt er niet meer op ze gejaagd maar proberen mensen ze juist te beschermen en zelfs te redden. Dit historische contrast vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van de fontein van de Amerikaanse kunstenares Jennifer Allora en haar Cubaanse collega Guillermo Calzadilla: een natuurgetrouwe weergave van een potvis die bij de Zuiderpier in de haven van Harlingen ligt. Op willekeurige momenten spuit hij een krachtige stroom water omhoog. ‘The Whale Fountain’ verwijst naar het visserij- en scheepvaartverleden van de stad, maar getuigt ook van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat in zee leeft. Het kunstwerk maakt deel uit van het project 11Fountains, waarvoor voor elk van de elf Friese steden een fontein werd ontworpen.

Overnachten in Harlingen

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Harlingen vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Tip van de redactie

Altijd al eens willen wandelen over de bodem van de zee? Ga dan mee op droogvaltocht! U vaart met een zeilschip vanuit de haven van Harlingen naar een zandbank in de Waddenzee. Als het eb wordt en de boot droog valt kunt u vanaf de boot een prachtige wandeling maken over de bodem van de zee.

Ontdek meer in de omgeving
Harlingen