Foto: © Shutterstock
Friesland

Heerenveen

Ontdek Heerenveen; een echte Friese stad vol prachtige monumenten en unieke bouwwerken, gelegen in een schitterende omgeving!        

  • Bezoek Heerenveen en geniet van ‘stinsen’ als de ‘Oenemastate’ en de ‘De Crackstate’.
  • Ontdek de lekkerste en leukste restaurants in Heerenveen zoals ‘Pannenkoekschip De Klipper’.
  • Maak een wandeling in het koninklijke bos Oranjewoud, iets ten oosten van Heerenveen.

Historisch genieten

Heerenveen, ontstaan rond 1550, is het oudste veenkanaaldorp in Nederland. Het ligt in de waterrijke provincie Friesland en is zeker ‘s zomers een heerlijke bestemming. Niet alleen zijn er meer dan 30 rijksmonumenten te bekijken, maar ook de omgeving is werkelijk schitterend. U kunt er naar het strand, de bossen in en genieten van talloze watersporten.

Wat kunt u doen in Heerenveen?

Zoals gezegd heeft de eeuwenoude stad Heerenveen vele historische straatjes en gebouwen en kunt u een bezoek brengen aan talloze monumenten. Een van de monumenten die u zeker niet wilt missen is ‘De Crackstate’; een schitterend bouwwerk omringd door een gracht, gebouwd in 1648 in opdracht van Johannes Sytses Crack. Vandaag de dag wordt deze ‘stins’, ofwel burcht of landhuis, gebruikt als gemeentehuis en trouwzaal.

Maar ook ‘Oenemastate’, gelegen op het gemeenteplein, is een schitterende ‘stins’ die al dateert van 1640. Ook dit bouwwerk is een bezoekje zeker waard! Bovendien zit er vandaag de dag een mooi café in, zodat u het bezoek kunt combineren met een kopje koffie of een typisch Fries kruidenlikeurtje.

Ten slotte is ook de beroemde ‘Molen Welgelegen’ een monument dat u zeker even wilt bekijken. De molen werd ooit gebouwd als koren-, graan en pelmolen en is inmiddels de enige overgebleven molen uit een serie van zeventien molens die vanaf de 15e eeuw in Heerenveen stonden.

Heeft u even genoeg historische gebouwen gezien, dan kunt u in Heerenveen ook heerlijk winkelen in één van de leuke winkelstraatjes. Loop bijvoorbeeld door de Dracht, Sieversstraat, Lindegracht, Pleinweg of Vleesmarkt en ontdek de vele leuke winkeltjes.

Waar kunt u lekker eten in Heerenveen?

Heerenveen biedt volop leuke restaurants voor ieders smaak en voor elk budget. Een aanrader is restaurant Frisone Pazzo (adres: Burgemeester Falkenaweg 56) waar u in een prachtige omgeving heerlijke traditionele Italiaanse gerechten eet. Bij Pannenkoekschip De Klipper (adres: Fok 78) kunt u op een prachtige boot de lekkerste pannenkoeken eten, maar ook á la carte vleesgerechten. Ook zeker een aanrader!

Bereikbaarheid en parkeren in Heerenveen

Heerenveen ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Heerenveen goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het centrum van Heerenveen geldt betaald parkeren. De parkeerduur is onbeperkt en de parkeertarieven zijn redelijk. Bij het Abe Lenstra Stadion en de omliggende parkeerterreinen kunt u gratis parkeren (behalve bij voetbalwedstrijden). Ook gratis is het parkeerterrein KR Poststraat. Deze terreinen liggen binnen 10 minuten loopafstand van het centrum.

Meer in de omgeving

Bent u in Heerenveen en wilt u meer van de omgeving zien dan hebben wij voor u een aantal tips. Zo is de Friese hoofdstad Leeuwarden met de vele monumenten een uitstapje waard, maar ook een bezoekje aan de gezellige studentenstad Groningen mag u eigenlijk niet missen.

Tip van de redactie

Ga wandelen in het koninklijke bos Oranjewoud ten oosten van Heerenveen. U loopt langs prachtige landgoederen met mooie parken en schitterende waterpartijen. Muziekliefhebber? Elk jaar is landgoed Oranjewoud de plek waar het Oranjewoud Festival plaats vindt, een bijzonder festival vol klassieke muziek, jazz en muziektheater.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">