Natuur

Het IJsselmeer

50 van 92 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km2, is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.

  • Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland.
  • Aan het IJsselmeer liggen pittoreske oude vissersplaatsjes.
  • Geniet van de recreatiemogelijkheden op het water.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een 32 kilometer lange waterkering die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. De weg die over de Afsluitdijk loopt verbindt de provicies Friesland en Noord-Holland. Bij eb staat het water in de Waddenzee lager dan in het IJsselmeer en kan er water worden gespuid bij de Stevinsluizen in Den Oever en Lorentzsluizen bij Kornwerderzand.

Watersport

Het IJsselmeer wordt niet alleen druk gebruikt door de beroepsvaart, maar ook door veel watersporters. Daarbij voorziet het IJsselmeer in de zoetwatervoorziening van Groningen en Friesland. Het meer zelf, maar vooral ook de vele typisch Hollandse plaatsjes aan het IJsselmeer zijn zeker een bezoekje waard.

Overnachten aan het IJsselmeer

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? Aan het IJsselmeer vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Holland Sail

Ontdek Nederland vanaf het water tijdens een ontspannen zeilreis over het IJsselmeer of de Waddenzee.

Veelgestelde vragen

Rondom het IJsselmeer

Afsluitdijk, Zuiderzeemuseum, mooie plaatsen en natuur: geniet van een vakantie op en aan het water!