Museum Dr8888

1.051 keer bekeken

12 van 14 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Museum Drachten of Museum Dr8888 is een prachtig kunstmuseum in de noordelijke provincie Friesland Met een grote verzameling unieke werken uit de kunststromen De Stijl en Dada huldigt het museum het avantgardisme met een schitterende verzameling beeldende kunst.

  • Ontdek een schat aan kleurrijke Dada en De Stijl-kunstwerken.
  • Bewonder schilderijen en kunstwerken van Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en Thijs Rijnsma.
  • Ga eropuit en ontdek de invloed van De Stijl op de kleurrijke huizen van de Papegaaienbuurt.

Een uitzonderlijke verzameling Dada en De Stijl-kunst

De collectie van Museum Dr8888 bestaat uit beeldende kunst uit de vroege 20e eeuw, met werken van Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, Thijs Rijnsema, Ids Wiersma en vele anderen. Rond 1920 kreeg Drachten een speciale betekenis voor de De Stijl-beweging, toen vooraanstaande schilder en architect Van Doesburg bevriend raakte met de twee kunstzinnige broers uit deze stad, Evert en Thijs Rijnsema.

Papegaaienhuizen

Zelfs de huizen in de buurt van het museum, in de zogenaamde Papegaaienbuurt, zijn beïnvloed door de kleurrijke kunstbeweging. Deze eigenzinnige huizen rond de Torenstraat zijn ontworpen door architect Cees Rienks de Boer en door Van Doesburg versierd in de karakteristieke primaire kleuren van De Stijl: rood, geel en blauw.

Dada in Drachten

Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Daarom zijn er in 2018 door heel Friesland evenementen, tentoonstellingen en activiteiten. Museum Dr8888 viert mee met het hele jaar door verschillende tentoonstellingen over de kunststroming Dada in Drachten.

Ontdek meer in de omgeving
Museum Dr8888
Adres: 
Museumplein 2
9203DD Drachten