Foto: © D.F. Woudagemaal Lemmer
Friesland

Het Woudagemaal

Wie het Friese stadje Lemmer bezoekt ziet ‘m al van grote afstand; de 60 meter lange schoorsteen van één van Nederlands mooiste en innovatiefste monumenten; het ir. D.F. Woudagemaal. In een schitterend gebouw, geïnspireerd op de Amsterdamse School-stijl zit hier het enige door stoom aangedreven gemaal ter wereld.

  • Bezoek dit UNESCO Werelderfgoed en ontdek de kracht van stoom
  • Geniet van het fraaie gebouw, ontworpen door ingenieur Dirk Frederik Wouda.
  • Ga fietsen door de omgeving of bezoek Leeuwarden; Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.
Adres:
Gemaalweg 1
8531PS Lemmer
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wat kunt u doen bij het Woudagemaal?

Het Woudagemaal werd gebouwd in 1920 met als doel het overtollige water uit Friesland weg te pompen. Tot die tijd stonden grote delen van Friesland ’s winters onder water. Het ir. D.F. Woudagemaal, dat ruim 4000 kubieke meter water per minuut of 6 miljoen m³ water per dag kan wegpompen, bracht hier verandering in. . Eenmaal op stoom gebracht, zou het in 35 seconden een olympisch zwembad kunnen leegpompen! Ook tegenwoordig wordt het stoomgemaal nog eenmaal per jaar een week gebruikt en opengesteld voor publiek. Beslist een sensatie om mee te maken!

Bekijk deze video: Het Woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd én het enige door stoom aangedreven gemaal dat nog steeds in werking is. Liefhebbers van technologie uit alle windstreken hebben al genoten van een rondleiding door dit fraaie voorbeeld van industrieel ontwerp. Aan de hand van een 3-D animatie en interactieve exposities kunt u hier zien hoe het gemaal functioneert en zult u begrijpen waarom het in 1998 is verkozen tot UNESCO Werelderfgoed.

Meer in de omgeving

Bent u in de omgeving van Lemmer, dan zijn er bekende fietsroutes als ‘Wetter’ en ‘Natuurlijk Cultuur’ die u langs de Friese meren, mooie landerijen en eeuwenoude stadjes voeren. Ook zijn de voormalige Zuiderzee-eilanden Schokland en Urk en het ‘Venetië van het Noorden, ofwel Giethoorn, niet ver weg. Ten slotte, de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Bereikbaarheid en parkeren bij het Woudagemaal

Het Woudagemaal ligt op zo’n anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Ook is het Woudagemaal bereikbaar per openbaar vervoer. Parkeren bij bezoekerscentrum Woudagemaal (Gemaalweg 1a) is gratis.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer