Categorie:Gelderland

De streekproducten van Gelderland

De uitgestrekte natuur van Gelderland is de ideale voedingsbodem voor vele culinaire hoogtepunten. Zo kunt u in het najaar de lekkerste wildschotels proeven en in het voorjaar van vers lokaal fruit. Ook is Gelderland een vruchtbare grond voor heerlijke wijnen. Culinair genieten doet u zeker in Gelderland.

  • Proef de smaken van Gelderland
  • Laat u verrassen in het herfstseizoen met wildschotels en paddenstoelen
  • Leer meer over de Hollandse wijnen uit Gelderland tijdens een rondleiding
  • Pluk zelf uw eigen Hollandse appels en aardbeien.

Wild en paddenstoelen

In de herfst, zo rond half oktober, begint in Gelderland het jachtseizoen. Hazen, fazanten, wilde eenden en reebokken mogen in deze periode gejaagd worden en dat betekent dat u ze in vele restaurants kunt proeven. Naast wild is de herfst ook het seizoen van paddelstoelen; cantharellen, oesterzwammen tot champignons, ze zijn er in vele soorten en maten te verkrijgen. Let wel op met het wild plukken want ze zijn niet allemaal eetbaar. Eet ze dus in een goed restaurant en ga vooral zelf niet plukken.

Gelderse wijn

U zou het niet gelijk verwachten, maar In Gelderland worden volop goede witte en rode wijnen gemaakt. Er zijn vele wijngaarden in Gelderland waar u op bezoek kunt voor een rondleiding, een proeverij én natuurlijk ook wijn kunt kopen. Eveneens bestaat er een prachtige waar u per fiets langs een aantal prachtige wijngaarden gaat.

Tip van de redactie: bezoek de wijngaard ‘de Oogsthoek’ in Zelhem. De wijnen van deze wijngaard hebben zelfs (inter)nationale prijzen gewonnen.

Appels en aardbeien

In Gelderland staan misschien wel de meeste appelbomen van Nederland. Gelderland is een groene omgeving vol fruitbomen die u ook zelf kunt plukken zoals de Hollandse aardbeien. Een ontzettend leuke activiteit om samen met kinderen te doen.

Dit zijn onze 3 leukste kwekerijen waar u zelf uw fruit kunt plukken:

1.  Hof van Twello

Vanaf half juni kunt u hier aardbeien plukken op het 18 hectare grote veld, en wat later in het seizoen ook bessen, frambozen en bramen (tot september).

Adres: Rijksstraatweg 17, Twello

2. Fruitbedrijf de Hoenderik

Vanaf half juni kunt u hier aardbeien plukken en vanaf eind augustus t/m eind september kunt u hier ook elke zaterdag appels en peren plukken in de boomgaard.

Adres: Lingedijk 180, Tricht

3. Groot Antink

Vanaf half juni kunt u hier diverse soorten fruit plukken zoals bessen, frambozen en aardbeien. Ook verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel zelfgemaakte jam (volgens grootmoeders recept) en andere heerlijke streekproducten, aanrader!

Adres: Vredenseweg 106, Groenlo

Let op: plukperiodes kunnen afwijken zoals hierboven beschreven staat door de weersomstandigheden. Informeer altijd eerst even bij de kwekerij of lokale VVV alvorens u uw bezoek plant.

Vond je dit interessant? Ontdek meer