Ede - Holland.com
Gelderland

Ede

Ede, omringd door de prachtige natuur van de Veluwe en de Gelderse Vallei, is een leuk stadje met verschillende fraaie monumenten, gezellige winkelbuurtjes en volop lekkere restaurants met locale specialiteiten.

  • Ontdek Ede en bezoek jachthuis St. Hubertus en het Kröller-Müller museum.
  • Ontdek Nationaal Park de Hoge Veluwe.
  • Lees hier meer over bereikbaarheid en parkeergelegenheid in Ede.

Wat kunt u doen in Ede?

De eeuwenoude stad Ede bezit rond de 200 beschermde monumenten en aantal daarvan wilt u zeker niet missen. Zo is een bezoek aan het oude jachthuis St. Hubertus, een buitenvebrijf van de familie Kröller-Müller en gebouwd door de beroemde architect Berlage, heel bijzonder.

Ook van de familie Kröller-Müller is het gelijknamige beroemde museum. U vindt het niet ver van van Ede in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ze beschikken over een schitterende Van Gogh-collectie, een wereldberoemde beeldentuin en volop andere kunst van beroemde kunstenaars.

Ten slotte, ook een bezoekje aan de Oude Kerk in Ede, met het indrukwekkende orgel, mag u eigenlijk niet missen.

En heeft u even genoeg cultuur geproefd, dan kunt u in Ede ook prima winkelen. De bekendste winkelstraat; de Grotestraat, die overgaat in Maandereind, biedt volop grote winkelketens, maar ook originele boetieks.

Waar kunt u lekker eten in Ede?

Ede biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Zo kunt u heerlijk eten bij Planken Wambuis (adres: Verlengde Arnhemseweg 146); een prachtig gelegen gezellige boerderij waar u ’s zomers heerlijk buiten eet. Maar ook bij de Baron van Ede (adres: Molenstraat 112) eet u heerlijk. Wilt u met de kinderen een lekkere pannenkoek eten? Kijk dan bij landgoed ‘Kernhem’ op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Hier geniet u van een schitterende omgeving en natuurlijk de lekkerste pannenkoeken.

Bereikbaarheid en parkeren in Ede

Ede ligt op ruim een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per openbaar vervoer kunt u Ede goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het centrum van Ede moet u van maandag tot en met zaterdag van 07:00 tot 21:00 uur betalen voor parkeren. Ook kunt u parkeren in een van de parkeergarages of op een van de terreinen die staan aangegeven door middel van verwijsborden.

Meer in de omgeving

Bent u in Ede, dan zijn steden in de omgeving als Arnhem Wageningen en Veenendaal zeker de moeite van het bezoeken waard. Uiteraard is de schitterende natuur rondom, zoals Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Gelderse Vallei ook heel indrukwekkend.

Tip van de redactie:

Gelderland is ook de ideale provincie voor de fijnproever. Met z’n vele lokale producten, vers van ‘t land, worden bij vele restaurants de lekkerste gerechten gemaakt. Niet voor niets telt Gelderland vele restaurants met Michelinsterren. Dus bent u in de gelegenheid… zeker doen!

Vond je dit interessant? Ontdek meer