Ervaar De Stijl in Gelderland

2.750 keer bekeken

11 van 12 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Verken bruisende steden, parken en schitterende landschappen in Gelderland, de grootste provincie van Nederland. Bezoek het voormalige familiehuis van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan, dat nu getransformeerd is tot het indrukwekkende museum Villa Mondriaan. En reis af naar het uitgestrekte Nationale Park De Hoge Veluwe, waar ongerepte natuur en artistieke iconen samenkomen in het wereldberoemde Kröller-Müller Museum.

  • Kom oog in oog te staan met de pioniers van De Stijl in het Kröller-Müller Museum, gelegen in het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
  • Ontdek de artistieke wortels van de jonge Piet Mondriaan in museum Villa Mondriaan.
  • Verken de werken van De Stijl-medeoprichter Vilmos Huszár middels een zorgvuldig tot stand gekomen terugblik in Stadsmuseum Harderwijk.

De evolutie van De Stijl in het Kröller-Müller Museum

Baan je een weg door het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dichtbij Arnhem en het dorp Otterlo, om het Kröller-Müller Museum te aanschouwen. Als een van de meest bezochte musea in Nederland, is dit de thuisbasis van de op een na grootste collectie van Vincent Van Gogh-schilderijen ter wereld, evenals de belangrijkste werken van Claude Monet, Georges Seurat en Pablo Picasso. Het museum opende in 1938, nadat kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller meer dan 11.000 kunstwerken doneerde aan de Nederlandse overheid, met topwerken van Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

Vanaf dat u binnenkomt, vragen de levendige primaire kleuren en het gebruik van horizontale en verticale composities onmiddellijk de aandacht. Wanneer u de werken nader bekijkt en vergelijkt, ontrafelt u langzaam de evolutie van De Stijl en de artistieke keuzes van De Stijl-kunstenaars. Helene Kröller-Müller had een bijzondere werkrelatie met Van der Leck. Ze kocht 42 van zijn schilderijen en ongeveer 400 van zijn tekeningen. Ze gold ook als zijn beschermvrouwe (mecenas') van 1912 tot 1918 en de twee werkten nauw samen aan een reeks projecten.

Jachthuis Sint Hubertus

Of u Nationaal Park De Hoge Veluwe nu bezoekt voor de kunst of voor de natuur, het Jachthuis Sint Hubertus is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in het park. U ziet de wachttoren, dichtbij de noordelijke parkgrens, al van verre uitsteken boven de bomen. Dit gebouw, ontworpen door de vooraanstaande Nederlandse architect H.P. Berlage en opgeleverd in 1920, beschikt over een opmerkelijk interieur en kleurenschema van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck.  

Zorg dat u alles van het exterieur meekrijgt door langs de grote vijvers en tuinen te wandelen. Bezoek het Jachthuis in de ochtend of later in de middag om de scherpe lijnen in dramatisch licht te aanschouwen.  

Bezoek Villa Mondriaan in Winterswijk

De jonge Piet Mondriaan woonde van zijn achtste tot twintigste in het rustige Oost-Gelderse dorp Winterswijk. Hier nam hij voor het eerst een penseel ter hand, en leerde hij de basiskunsttechnieken van zijn vader en zijn oom.  

Dit voormalige familiehuis is inmiddels omgevormd tot een inspirerend museum omtrent de kunstenaar, genaamd Villa Mondriaan. Neem de tijd om meer over Mondriaans gezinsleven te weten te komen, en uit te kijken over het landschap dat hem inspireerde tot het maken van zijn vroege schilderijen – die nu nog steeds relevant en invloedrijk zijn. 

 Stadsmuseum Harderwijk

Het historische centrum van Harderwijk ligt op het meest westelijke punt van Gelderland en bijna in het midden van Nederland. Schilder en ontwerper Vilmos Huszár bracht hier veel tijd door, en woonde in het naburige dorp Hierden van de jaren 1930 tot zijn dood in 1960.

Bereikbaarheid

  • Gelderland is de grootste provincie van Nederland, reikend van het hart van het land tot aan de Duitse grens in het Oosten.
  • Reis naar het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe vanaf Den Haag, Leiden, Amsterdam  en Schiphol in slechts vijf kwartier.
  • Vanaf hier kunt u het bruisende Eindhoven en Dutch Design-district bereiken in minder dan een uur.
  • Ontdek de impact van De Stijl in Drachten, Friesland. Met de auto is het ongeveer een uur rijden vanaf Harderwijk, of neem de trein en geniet van een van de mooiste landschapsroutes van Nederland, door natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Accommodatie

Vind de perfecte verblijfplek in Gelderland. Bezoek Arnhem en ontdek een weelde aan gastvrije accommodaties, van luxe designhotels en knusse B&B's tot eigenzinnige hotels die op de rivier drijven. Of breng de nacht door in Otterlo, dichtbij Het Nationale Park De Hoge Veluwe: overnacht op een 'glamping' in de natuur of schuil in een traditionele herberg.

Tip van de redactie

Ervaar de ware impact van De Stijl in het noorden van Nederland. Bezoek Drachten in Friesland en ontdek een kleurrijke museumwoning en een gerenoveerd museum voor moderne kunst. Of verken Eelde en zie hoe een voormalige luchtvaartschool, beïnvloed door De Stijl, is getransformeerd tot een werkplek voor aanstormende kunstenaars.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Gelderland

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Gelderland.

Ga naar het overzicht

Hotel Stad Munster

In de luxe en sfeervolle kamers in dit originele Jugendstilpand voelt u zich meteen thuis. Hotel Stad Munster ligt midden in Winterswijk, de stad waar de schilderscarrière van Mondriaan begon.

Boek nu