Ervaar De Stijl in Gelderland

2.713 keer bekeken

10 van 11 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Verken bruisende steden, parken en schitterende landschappen in Gelderland, de grootste provincie van Nederland. Bezoek het voormalige familiehuis van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan, dat nu getransformeerd is tot het indrukwekkende museum Villa Mondriaan. En reis af naar het uitgestrekte Nationale Park De Hoge Veluwe, waar ongerepte natuur en artistieke iconen samenkomen in het wereldberoemde Kröller-Müller Museum.

  • Kom oog in oog te staan met de pioniers van De Stijl in het Kröller-Müller Museum, gelegen in het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
  • Ontdek de artistieke wortels van de jonge Piet Mondriaan in museum Villa Mondriaan.
  • Verken de werken van De Stijl-medeoprichter Vilmos Huszár middels een zorgvuldig tot stand gekomen terugblik in Stadsmuseum Harderwijk.

De evolutie van De Stijl in het Kröller-Müller Museum

Baan je een weg door het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dichtbij Arnhem en het dorp Otterlo, om het Kröller-Müller Museum te aanschouwen. Als een van de meest bezochte musea in Nederland, is dit de thuisbasis van de op een na grootste collectie van Vincent Van Gogh-schilderijen ter wereld, evenals de belangrijkste werken van Claude Monet, Georges Seurat en Pablo Picasso. Het museum opende in 1938, nadat kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller meer dan 11.000 kunstwerken doneerde aan de Nederlandse overheid, met topwerken van Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

Vanaf dat u binnenkomt, vragen de levendige primaire kleuren en het gebruik van horizontale en verticale composities onmiddellijk de aandacht. Wanneer u de werken nader bekijkt en vergelijkt, ontrafelt u langzaam de evolutie van De Stijl en de artistieke keuzes van De Stijl-kunstenaars. Helene Kröller-Müller had een bijzondere werkrelatie met Van der Leck. Ze kocht 42 van zijn schilderijen en ongeveer 400 van zijn tekeningen. Ze gold ook als zijn beschermvrouwe (mecenas') van 1912 tot 1918 en de twee werkten nauw samen aan een reeks projecten.

In 2017 organiseert het Kröller-Müller Museum twee grote tentoonstellingen ter ere van het 100- jarig bestaan van De Stijl, van Mondriaan tot Dutch Design.  

De tentoonstelling 'Arp: The Poetry of Forms' (20 mei tot 17 september 2017) toont het avant-garde werk van De Stijl-collaborator Hans Arp in zijn eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland sinds 1960.  

Van 14 oktober tot en met 2 april 2018 verkent 'De Mecenas en de 'Verversbaas'' de werkrelatie tussen Bart van der Leck en Helene Kröller-Müller. De expositie toont de evolutie van het oeuvre van de kunstenaar tussen 1912 en 1918. U ziet de variatie in zijn werk, van zijn commerciële projecten in Nederland en Londen tot aan de schilderijen en ontwerpen die hij geheel creëerde volgens de visie van De Stijl.

Jachthuis Sint Hubertus

Of u Nationaal Park De Hoge Veluwe nu bezoekt voor de kunst of voor de natuur, het Jachthuis Sint Hubertus is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in het park. U ziet de wachttoren, dichtbij de noordelijke parkgrens, al van verre uitsteken boven de bomen. Dit gebouw, ontworpen door de vooraanstaande Nederlandse architect H.P. Berlage en opgeleverd in 1920, beschikt over een opmerkelijk interieur en kleurenschema van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck.  

Zorg dat u alles van het exterieur meekrijgt door langs de grote vijvers en tuinen te wandelen. Bezoek het Jachthuis in de ochtend of later in de middag om de scherpe lijnen in dramatisch licht te aanschouwen.  Het hele jaar door zijn er rondleidingen, maar van 1 november 2016 tot en met 31 maart 2017 maakt de speciale De Stijl-themarondleiding door Jachthuis Sint Hubertus een bezoek extra de moeite waard. Voor deze ene keer mag u van de gebaande paden afwijken om Van der Lecks kleurenschema’s en patronen te bewonderen.

Bezoek Villa Mondriaan in Winterswijk

De jonge Piet Mondriaan woonde van zijn achtste tot twintigste in het rustige Oost-Gelderse dorp Winterswijk. Hier nam hij voor het eerst een penseel ter hand, en leerde hij de basiskunsttechnieken van zijn vader en zijn oom.  

Dit voormalige familiehuis is inmiddels omgevormd tot een inspirerend museum omtrent de kunstenaar, genaamd Villa Mondriaan. Neem de tijd om meer over Mondriaans gezinsleven te weten te komen, en uit te kijken over het landschap dat hem inspireerde tot het maken van zijn vroege schilderijen – die nu nog steeds relevant en invloedrijk zijn. 

Tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’

Van 3 maart tot en met 24 september 2017 viert Villa Mondriaan 100 jaar De Stijl met de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’. Hier maakt u kennis met het verrassende figuratieve werk van de pioniers van deze kunstbeweging. Te zien zijn werken van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Vilmos Huszár.

Kunst in Arnhem

Van 17 december 2016 tot en met 19 maart 2017 presenteert Museum Arnhem een terugblik op de Nederlandse kunstenaar Peter Alma. Alma, die bevriend was met Mondriaan, speelde gedurende de vroege jaren van De Stijl een rol bij het vormen van de kunstbeweging.

Hij was vooral geïnteresseerd in de artistieke visie van de beweging, omdat hij geloofde dat de kunst een nieuwe en betere wereld zou kunnen helpen vormen. Alma geloofde in de kern echter nooit werkelijk in abstracte visuele talen. In plaats daarvan had hij inspiratie om een vereenvoudigde, figuratieve beeldvorming te ontwikkelen en koos hij er vaak voor om de sociale problemen van zijn tijd uit te lichten, waaronder de rechten van arbeiders, het kapitalisme en de revolutie. Naast deze expositie presenteert Museum Arnhem ook de tentoonstelling ‘Stijlloos. realisme versus abstractie’ van 18 februari tot en met 7 mei 2017.

 Stadsmuseum Harderwijk

Het historische centrum van Harderwijk ligt op het meest westelijke punt van Gelderland en bijna in het midden van Nederland. Schilder en ontwerper Vilmos Huszár bracht hier veel tijd door, en woonde in het naburige dorp Hierden van de jaren 1930 tot zijn dood in 1960.

Om de 100ste verjaardag van De Stijl te vieren, en de creaties van deze minder bekende De Stijl-medeoprichter te tonen, organiseert Stadsmuseum Harderwijk een tentoonstelling van zijn latere werk. De expositie is samengesteld door Vilmos Huszár-deskundige en gast-curator Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Er worden schilderijen en andere kunstobjecten van Huszár tentoongesteld uit zijn Hierdense tijd. U kunt de tentoonstelling 'Huszár van de Stijl' bezoeken vanaf 21 mei tot en met 7 januari 2018.

Bereikbaarheid

  • Gelderland is de grootste provincie van Nederland, reikend van het hart van het land tot aan de Duitse grens in het Oosten.
  • Reis naar het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe vanaf Den Haag, Leiden, Amsterdam  en Schiphol in slechts vijf kwartier.
  • Vanaf hier kunt u het bruisende Eindhoven en Dutch Design-district bereiken in minder dan een uur.
  • Ontdek de impact van De Stijl in Drachten, Friesland. Met de auto is het ongeveer een uur rijden vanaf Harderwijk, of neem de trein en geniet van een van de mooiste landschapsroutes van Nederland, door natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Accommodatie

Vind de perfecte verblijfplek in Gelderland. Bezoek Arnhem en ontdek een weelde aan gastvrije accommodaties, van luxe designhotels en knusse B&B's tot eigenzinnige hotels die op de rivier drijven. Of breng de nacht door in Otterlo, dichtbij Het Nationale Park De Hoge Veluwe: overnacht op een 'glamping' in de natuur of schuil in een traditionele herberg.

Tip van de redactie

Ervaar de ware impact van De Stijl in het noorden van Nederland. Bezoek Drachten in Friesland en ontdek een kleurrijke museumwoning en een gerenoveerd museum voor moderne kunst. Of verken Eelde en zie hoe een voormalige luchtvaartschool, beïnvloed door De Stijl, is getransformeerd tot een werkplek voor aanstormende kunstenaars.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Gelderland

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Gelderland.

Ga naar het overzicht

Hotel Stad Munster

In de luxe en sfeervolle kamers in dit originele Jugendstilpand voelt u zich meteen thuis. Hotel Stad Munster ligt midden in Winterswijk, de stad waar de schilderscarrière van Mondriaan begon.

Boek nu