Kasteel Ammersoyen - Holland.com
Gelderland

Kasteel Ammersoyen

In het Nederlandse rivierenland van de Maas en de Waal in Gelderland staat een indrukwekkende middeleeuwse verschijning: Kasteel Ammersoyen. Het kasteel is beschermd met wel twee slotgrachten. Wie de grachten is overgestoken en de kasteelpoorten heeft bereikt, stapt in de middeleeuwen. In het historische interieur komen de middeleeuwen weer tot leven.

  • Reis terug naar de middeleeuwen tijdens een bezoek aan dit kasteel uit omstreeks 1300.
  • De archeologische vondsten geven een beeld van het leven in die tijd.
  • Ontdek de vele hallen en kamers die verscholen liggen tussen de dikke muren van het kasteel.

Archeologische pareltjes in Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen werd gebouwd rond het jaar 1300, naar het voorbeeld van een door graaf Floris V geïntroduceerd kasteeltype. Het is een van de best bewaarde waterburchten van Nederland. Het bijzondere aan Ammersoyen is dat de torens buiten het centrale gebouw zijn gebouwd. Dat maakte het kasteel beter te verdedigen. In Ammersoyen vindt u meerdere eeuwen aan geschiedenis. Tijdens een restauratie in de vorige eeuw werd de gracht uitgegraven. Toen kwam er een schat aan archeologische vondsten tevoorschijn, waaronder voorwerpen van aardewerk, glas, zilver, tin en brons. Een deel van deze collectie staat nu tentoongesteld in het kasteel en geeft een indrukwekkend beeld van 600 jaar geschiedenis.

Veel te zien en doen

U kunt ronddwalen in de vele ruimtes en onder meer de torenkamers, de middeleeuwse ridderzaal en het vrouwenverblijf bezoeken. Er worden ook rondleidingen georganiseerd. Voor kinderen is er van alles te zien en ontdekken, zoals de schatkisten en vele spannende luikjes en trappen. Ook kunnen ze onderdelen van een harnas uitproberen en leuke (en leerzame!) spelletjes spelen.

Kastelen in Nederland

Het Nederlandse landschap kenmerkt zich door de vele kastelen en hun torens. Vooral de provincie Gelderland is rijk aan historische kastelen en biedt bezoekers volop mogelijkheden om terug te reizen naar lang vervlogen eeuwen.

Openingstijden

Het kasteel is van april tot en met oktober te bezoeken van dinsdag tot en met zondag (11.00 - 17.00 uur). Van november tot en met maart is het open op zondag (11.00 - 17.00 uur). Het kasteel is voor groepen het hele jaar open - op aanvraag. Rondleidingen zijn beschikbaar.

Entreeprijzen: volwassenen € 9,50; kinderen € 5,25

Tip van de redactie: Mis de lokale streekproducten van Gelderland niet, die u kunt proeven en kopen. Probeer de uitstekende vleesgerechten of pluk uw eigen fruit.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer