Kasteel Cannenburch - Holland.com
Foto: © Wim van 't Einde
Gelderland

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch staat in een oud Veluws parkbos, omringd door weilanden en voormalige visvijvers. Het ligt ten noorden van Apeldoorn – in de provincie Gelderland, waar veel kastelen en landhuizen te vinden zijn. Cannenburch werd gebouwd door de roemruchte veldmaarschalk Marten van Rossem. Het kasteel is nu grotendeels ingericht zoals het er in de 18e eeuw uit moet hebben gezien.

  • Verken het authentiek 18e-eeuwse interieur van dit historische kasteel.
  • Bekijk een scala aan voorwerpen en schatten uit vorige eeuwen, die altijd al in het kasteel hebben gestaan.
  • Geniet van een heerlijke maaltijd in het naastgelegen restaurant, een voormalig koetshuis.

De beginjaren van Kasteel Cannenburch

Maarten van Rossem leefde in de 16de eeuw en was een gevreesd aanvoerder van het Gelderse leger. Hij bouwde dit kasteel rond 1543 op de fundamenten van een middeleeuwse ruïne. Zelf heeft hij het slot nooit in zijn voltooide staat gezien, want hij overleed voor die tijd, waarschijnlijk aan de pest. Op het voorplein van het kasteel staat een bronzen beeld van de veldheer in een opmerkelijk vreedzame pose: rustig zittend op een bankje.

Ontdek het museum in Kasteel Cannenburch

In Kasteel Cannenburch vindt u nu een museum met een authentiek 18e-eeuwse inrichting. Wat bijzonder is aan dit museum, is dat veel van de voorwerpen erin altijd al in dit kasteel hebben gestaan. U ziet dus schilderijen, porselein, meubels en vele gebruiksvoorwerpen die de bewoners van het kasteel nog hebben bekeken en gebruikt. Een van de topstukken is de doopbeker van Elbert van Isendoorn, een van de kasteelheren uit het adellijke geslacht Van Isendoorn. De doopbeker, een zilveren beker die werd gemaakt bij de doop van een kind, dateert uit 1601 en bestaat uit een in zilver gevatte kokosnoot, wat in die tijd iets ongekends en zeer kostbaars was. Wat ook opvalt, is het groot aantal 17e-eeuwse en 18e-eeuwse familieportretten, en de eetkamer met een 17e-eeuws balkenplafond dat rijkelijk gedecoreerd is met wolken en vogels.

Op het terrein vindt u ook een bouwhuis - een bijgebouw van het kasteel. Hier woonde vroeger het personeel, en het is ook wel gebruikt voor oogstopslag of als paardenstal. Hier ziet u hoe het personeel van Cannenburch leefde. Ook kunt u de 19e-eeuwse woning van de rentmeester en de kasteelboerderij bezoeken.

Ontdek nog meer via de app met audiotour

U maakt uw bezoek aan Kasteel Cannenburch extra bijzonder met de mobiele app, of de audiotour. Reis terug in de tijd en laat de oorspronkelijke kasteelbewoners u meevoeren naar het leven van een adellijke familie in de 18e eeuw. Kinderen zullen zich verwonderen over de schilderijen die tot leven komen en de geheimzinnige zolder van het kasteel. Geniet van een kopje koffie in de gewelvenkelders van het kasteel of doe u tegoed aan de uitgebreide menukaart van het naastgelegen Restaurant ’t Koetshuis. In de kasteelwinkel vindt u leuke souvenirs en cadeaus.

Openingstijden en entreeprijzen

Het kasteel is geopend vanaf 1 april tot en met 31 oktober, van woensdag tot en met zondag, 12.00 - 17.00 uur. Volwassenen: € 9.50; kinderen (4 tot 17 jaar): € 5,25; audiotour: € 2. Het park is het gehele jaar toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang.

Warm aanbevolen: Nadat u heeft ontdekt welke historische figuren hun voetsporen hebben achtergelaten op Kasteel Cannenburch, kunt u zich verdiepen in de beroemde bewoners en gasten van kastelen door heel Nederland.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer