© NBTC - Castles & Country Houses storyline
Categorie:Gelderland

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael, vlakbij Arnhem, is al meer dan zeven eeuwen oud. Het is de voormalige residentie van de graven en hertogen van Gelre. Het omliggende landschapspark is beeldschoon en biedt vele verrassingen. Het is echt een aanrader, of je nu natuurliefhebber bent of meer te weten wilt komen over hoe de adel leefde.

  • Verken het bijzondere en wereldberoemde landschapspark van Kasteel Rosendael.
  • Neem een rondleiding door het kasteel om de geschiedenis te ontdekken en de speciale collecties te bewonderen.
  • Wandel langs de prachtig gedecoreerde fonteinen en hun verrassende waterstromen.
Adres:
Rosendael 1
6891DA Rozendaal
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De geschiedenis van Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael dateert uit de late Middeleeuwen en werd gebouwd door de graaf van Gelre. De kenmerkende donjon (woontoren) is oorspronkelijk zo'n 25 meter hoog geweest en heeft een diameter van 16 meter. Hiermee is het de grootste toren in zijn soort in Nederland. Van het oorspronkelijke kasteel is alleen deze donjon overgebleven.

Vanaf 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd, dat sterk lijkt op een Amsterdams grachtenpand. De collectie van Kasteel Rosendael biedt een fantastisch beeld van hoe er vroeger werd geleefd in de kastelen in Nederland. Mis vooral de bijzondere verzameling meubels, zilver en porselein niet.

De evolutie van het landschapspark van Rosendael

In de 18e eeuw werden de Schelpengalerij en de Theekoepel aangelegd in de tuinen – onder kasteelheer Lubbert Adolf Torck, die getrouwd was met de schatrijke Petronella van Hoorn. Hiervoor tekende Daniel Marot, die ook de tuinen van Paleis Het Loo inrichtte.

In de 19e eeuw veranderde architect Jan David Zocher jr. het aangezicht drastisch door kleinere vijvers samen te voegen tot één grote. Ook paste hij de wereldberoemde Bedriegertjes aan, door ze te voorzien van een met schelpen versierde achterwand en mozaïekvloer. De vele fonteintjes die onverwachts opspuiten, verrassen bezoekers al generaties lang.

Neem een kijkje in 360 graden

Ontspan in Kasteel Rosendael

Het historische landschapspark rondom Kasteel Rosendael trekt al eeuwenlang bezoekers van over de hele wereld. Het kasteel zelf is alleen te bezichtigen tijdens een rondleiding, maar deze rondleidingen worden de hele dag georganiseerd. Reserveren is niet verplicht. Op het landgoed vind je ook een winkel en een oranjerie, die is ingericht als sfeervolle koffie- en lunchplek met uitzicht op het kasteel.

Tip van de redactie

Ons land is misschien het meest bekend om zijn tulpen, maar in het oosten van Nederland regeert de Afrikaanse lelie (Agapanthus) en kleurt het landschap prachtig paars en blauw in de zomer. Mis de Agapanthus- en Kasteeltuinmarkt niet, die jaarlijks in juli wordt gehouden op landgoed Rosendael vlakbij Arnhem. Het is een uitstekende kans om de gespecialiseerde kwekers van deze plant te vragen om tips. Ook kunt u andere tuinplanten kopen, en lokale ambachtelijke producten, antiek en tuingereedschap. Vergeet niet om ook het kasteel te bezichtigen tijdens een rondleiding.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer