Mondriaans Winterswijk

27 keer bekeken

1 van 1 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Gelderland is rijk aan bijzondere natuur- en cultuurschatten en tevens de grootste provincie van Nederland. De provincie biedt musea voor beeldende kunst in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Winterswijk ligt in het oosten van Gelderland en is de plek waar Piet Mondriaan opgroeide en zijn passie voor schilderen ontdekte. In Villa Mondriaan te Winterswijk kunt u het vroege figuratieve werk van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan bewonderen.

  • Bezoek het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan.
  • Ontdek de omgeving waar Piet Mondriaan zijn inspiratie opdeed.
  • Beluister een audiotour tijdens de tentoonstelling : Het Spirituele Pad.

Villa Mondriaan

Het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan in Winterswijk is vandaag de dag Villa Mondriaan. U kunt hier terecht voor een goede indruk van de vormende jaren van de meester. Piet Mondriaan verhuisde op achtjarige leeftijd naar Winterswijk. Al vroeg leerde hij tekenen van zijn vader, die tekenleraar was. Geregeld trok Mondriaan de natuur rondom Winterswijk in om te leren schilderen. In deze omgeving vond hij inspiratie voor zijn eerdere werken in realistische stijl.

Zijn zoektocht naar het universele schilderij was levenslang en deze vroege periode in zijn leven bleef hem inspireren. Bestudeer Klein Jantje uit 1896 in Villa Mondriaan, dit werk laat namelijk nog niet vermoeden dat de jonge meester uiteindelijk een grote vernieuwer van de moderne beeldende kunst zou worden.

Laad foto's

Het Spirituele Pad

In de tentoonstelling Het Spirituele Pad van Benno Tempel, directeur van het Haagse Gemeentemuseum, staat de religieuze zoektocht van Piet Mondriaan centraal. Deze zoektocht heeft heel zijn leven geduurd en heeft invloed gehad op nagenoeg al zijn werken. Een mooi voorbeeld van de veranderende visie van de meester is zijn portret van een meisje met bloemen, Kindje uit 1900 – 1901, Te bewonderen tijdens de tentoonstelling.

Mondriaan groeide op in een streng calvinistisch gezin. Later maakte het christelijke gedachtengoed plaats voor theosofie. Religie en ook filosofie hebben een prominente invloed gehad op Mondriaans abstracte stijl.

Museum Villa Mondriaan werkt nauw samen met het Gemeentemuseum Den Haag dat 300 werken van de meester in beheer heeft. Tijdens deze tentoonstelling kunt u ook een audiotour beluisteren, ingesproken door Benno Tempel.

Overnachten in Winterswijk

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Winterswijk vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Tip van de redactie

Kunt u geen genoeg krijgen van het werk van Mondriaan en de kunstenaars van De Stijl? Bezoek dan één van de andere Stijlsteden. Ontdek de grootste collectie Mondriaans ter wereld in Den Haag of aanschouw de ontwikkeling van De Stijl in het Kröller-Müller Museum.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Mondriaans Winterswijk
Adres: 
Zonnebrink 4
7101NC Winterswijk