Museum MORE & Kasteel Ruurlo
© Museum MORE / Kasteel Ruurlo
Categorie:Gelderland

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een van de mooiste kastelen van de Achterhoek. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven. Het is niet alleen een van de meest indrukwekkende kastelen van Gelderland: je ziet hier ook de grootste Carel Willink-collectie ter wereld.

  • Verken een van de sierlijkste kastelen van de Achterhoek.
  • Bewonder de moderne kunst van Carel Willink in Museum MORE.
  • Kom meer te weten over vijf eeuwen aan architectuurgeschiedenis in dit monumentale pand.
Adres:
Vordenseweg 2
7261LZ Ruurlo
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De geschiedenis van Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen van de Achterhoek, in deze toch al schitterende groene regio die rijk is aan bossen, boerderijen, landhuizen en historische kastelen. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven.

Hoewel het huidige uiterlijk van het kasteel niet uit die periode dateert, is de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg intact. Het kasteel toont op grootse wijze vijf eeuwen aan architectuurgeschiedenis. Het huidige uiterlijk stamt grotendeels uit de 16de en 17de eeuw en heeft een aantal zorgvuldig aangebrachte, moderne toevoegingen. De serre naast het kasteel is een restaurant, waar je terecht kunt voor lunch, high tea of besloten feesten.

Een modern museum in een monumentaal pand

In 2013 werd het kasteel aangekocht door zakenman Hans Melchers, die er de tweede locatie van Museum MORE opende. (De hoofdlocatie zit in Gorssel, in de buurt van Deventer.) Net als andere kastelen en hun inrichting, vertelt de collectie van Ruurlo veel.

Vandaag de dag vind je in Kasteel Ruurlo ook 's werelds grootste Carel Willink-collectie. Willink (1900-1983) is de belangrijkste schilder van het neorealisme ofwel, zoals hij het noemde, magisch realisme. Hij groeide uit tot een weergaloos schilder van monumentale, architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen. Naast de werken van Wilink, zijn in Museum More ook vijf bijzondere creaties van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng te zien.

Neem een kijkje in 360 graden

Majestueuze tuinen

De tuin rondom Kasteel Ruurlo is door de eeuwen heen veranderd en aangepast aan de tijd en de wensen van de bewoners. De typische 18e-eeuwse strakke, formele tuin met rechthoekige vlakindeling werd na de Franse tijd, begin 19de eeuw, omgezet in een Engelse landschapstuin.

Opeenvolgende bekende landschapsarchitecten zoals Zocher en Petzold creëerden een parkachtig landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en verrassende doorzichten. De oude kasteelgracht werd getransformeerd tot een beeldbepalende vijver. 

Verdwaal in doolhof Ruurlo

Vlakbij Kasteel Ruurlo ligt ook doolhof Ruurlo, een doolhof van haagbeuken dat freule Sophie van Heeckeren in 1890-1891 liet aanleggen. Het doolhof hoorde ooit bij het kasteel, maar groeide uit tot een populaire attractie op zich toen het na een restauratie in de jaren 70 en 80 bekend kwam te staan als het grootste doolhof van Nederland.

Het doolhof beslaat één hectare en de lengte van de paden bedraagt 1188 meter. Het doolhof is aangelegd naar een ontwerp van bouwmeester en tuinarchitect Daniël Marot, die gedurende de 17e eeuw de Lodewijk XIV-stijl verspreidde in de Nederlanden en Engeland. Ook ontwierp hij Paleis Het Loo, waar zijn signatuur goed in terug te vinden is.

Tip van de redactie

Als je het magisch realisme en de werken van Carel Wilink bewondert, vergeet dan niet om ook een kijkje te nemen bij de andere locatie van Museum MORE in Gorssel. Hier kun je exposities bezoeken en kunstwerken van Nederlandse grootmeesters bekijken, zoals Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop.

Museum MORE, Gorssel
Categorie: Lezen

Museum MORE

Bekijk kunst op niveau bij Museum MORE in de Achterhoek, het museum met de grootste collectie modern realisme.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer