Foto: © Gijs Versteeg Fotografie via MarketingOost
Gelderland

Zutphen

Zutphen, ontstaan in de Romeinse tijd als een Frankische nederzetting, is al zo’n 1700 jaar bewoond. Daarmee is het een van de oudste steden in Nederland en dat merkt u dan ook aan de vele historische en culturele hoogtepunten. Met ruim 450 rijksmonumenten is Zutphen beslist een stad met een unieke status in Nederland.

  • Ontdek Zutphen, de schitterende Hanzestad met vele monumenten.
  • Shop in de eigenzinnige boetiekjes en winkeltjes van Zutphen.
  • Huur fietsen en ontdek de prachtige omgeving vol historische kastelen en fraaie natuur.
Adres:
Houtmarkt 75
7201KL Zutphen
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Waar kunt u doen in Zutphen? 

Bezoek het stedelijk Museum, maak een vaartochtje over de schitterende Berkel en geniet van deze oude Hanzestad aan de IJssel. Wandelend door het centrum komt u door fraaie winkelstraten, ontdekt u de mooiste hofjes en ziet u eeuwenoude vestingwerken.

Temidden van die middeleeuwse schoonheid treft u een moderne stad met een flink aantal bezienswaardigheden en een uitgebreid winkelaanbod met tal van speciaalzaken. De stad kent verschillende prima hotels en een groot aantal restaurants, cafes en bars. In de zomer is het goed toeven op de terrasjes in de binnenstad en aan de IJssel.

Het groene dorp Warnsveld, aan de oostzijde van Zutphen, heeft niet alleen een mooie dorpskern, maar ligt ook aan de rand van prachtige natuurgebieden. Kastelen, landgoederen en uitgestrekte bossen liggen vlakbij. En wat is er leuker dan een bezoek aan Zutphen te combineren met een fietstocht door een schitterend landschap?

Musea in Zutphen

Het Stedelijk Museum en Museum Henriette Polak zitten sinds 2017 samen in het Hof van Heeckeren, een zeventiende-eeuws rijksmonument. Bewonder sommige van de oudste archeologische vondsten in het Stedelijk Museum. Bij Museum Henriette Polak vindt u moderne beeldende kunst. Bent u een muziekliefhebber? Dan moet u het Geelvinck Muziek Museum met haar unieke collectie klavierinstrumenten niet missen!

Waar kunt u lekker eten in Zutphen?

Wie in Zutphen lekker en gezellig uit eten wil heeft volop keuze. Om het u makkelijk te maken hebben wij vast een paar restaurants voor u op een rijtje gezet.

By Chiel Laat u in de watten leggen met de heerlijke seizoensgerechten van restaurant By Chiel. Geniet van de allerbeste vis en het meest smaakvolle vlees op een ambachtelijke, klassiek Franse wijze in dit knusse restaurant. Adres: ‘s Gravenhof 5

Bio-Toko Noorderhaven Voor echte Indonesische smaken gaat u naar de BioToko. In dit eigentijdse restaurant pal achter station Zutphen kunt u genieten van een veelheid aan gerechten. Waaronder een ruim aanbod vegetarisch, en ook nog eens 90% gecontroleerd biologisch. Adres: Lijmerij 27

Stadsbrouwerij Cambrinus Proef de lekkerste, zelfgebrouwen speciaalbiertjes in het centrum van Zutphen. Deze Stadsbrouwerij heeft naast het cafégedeelte ook een authentiek middeleeuws proeflokaal en een gezellig terras. Naast genieten van biertjes kunt u er ook een prima lunch of diner bestellen. Adres: Houtmarkt 56   

Bereikbaarheid en parkeren in Zutphen

Zutphen ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per openbaar vervoer kunt u Zutphen goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In Zutphen betaalt u parkeergeld van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond (koopavond) tot 21.00 uur.

Meer in de omgeving

Bent u in Zutphen en wilt u meer van de omgeving zien dan hebben wij voor u een aantal tips. Zo is Apeldoorn een stad die u niet wilt missen, maar ook bijvoorbeeld Arnhem en Doetinchem zijn historische steden boordevol gezelligheid, die u zeker niet wilt missen.

Bekijk deze video:

Tip van de redactie: Met zoveel Hanzesteden bij elkaar is het een goed idee om fietsen te huren en er een aantal te bezoeken. De steden hebben talrijke winkels, musea en restaurants maar ook de omliggende gebieden met beboste rivierduinen, kastelen en waterkanten zijn van ongekende schoonheid.

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer