Foto: © We Are Roermond via https://www.weareroermond.com
Limburg

Roermond: historische winkelstad

Ooit een Hanzestad, nu een bisdom; Roermond kan bogen op een lange, rijke geschiedenis. In de monumentale binnenstad vind je kerken en kathedralen, cafés en terrassen. Toch zijn het vooral de talloze winkels en Designer Outlet Roermond die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken.

  • Een paradijs voor shopfans en koopjesjagers.
  • Een historische stad waar van alles te zien is.
  • Een eldorado voor watersportfanaten en natuurliefhebbers.

Winkelstad Roermond

Shop 'til you drop... Roermond is een stad met fantastische winkelmogelijkheden, de binnenstad is zelfs verschillende jaren uitgeroepen tot beste van Nederland. In het centrum van Roermond vind je leuke modeboetieks in fraaie oude panden, winkelketens en hele bijzondere en unieke winkeltjes met woningaccessoires en geschenkartikelen. Die laatste zal je met name aantreffen rond het Munsterplein, dat elke woensdag verandert in een marktplein.

De winkeltijden zijn ideaal, je kunt ook op zondagmiddag en op donderdagavond lekker op pad om te winkelen. Op de Markt nodigen verschillende restaurants en cafés je uit om hier even lekker bij te komen. Dit is ook de plek waar elke zaterdag een weekmarkt wordt gehouden.

Tip: Omdat de winkeltijden in Nederland ruimer zijn dan in andere Europese landen, komen veel Duitsers op Goede Vrijdag, Paasmaandag of Pinkstermaandag winkelen in het centrum van Roermond en het Outlet Center.

Het beroemde Outlet Center van Roermond

Hoogtepunt van elk winkeluitje is toch het Designer Outlet Center, met zijn tweehonderd mode- en lifestylewinkels waar jaarlijks meer dan vier miljoen koopjesjagers op afkomen. Dat is niet verwonderlijk, want kortingen van 30% tot 70% zijn natuurlijk ook onweerstaanbaar. Ga gezellig shoppen en sla hier je slag! En niet te vergeten: de winkels in het Designer Outlet Center Roermond zijn ook op zondag open. Designer Outlet Roermond (Stadsweide 2) ligt op slechts enkele minuten lopen van de oude stad. Er zijn maar liefst 6.000 parkeerplaatsen beschikbaar voor mensen die met de auto komen.

De drie historische hoogtepunten van Roermond

In het oude centrum van de voormalige Hanzestad Roermond valt veel te ontdekken:

  • De Sint-Christoffelkathedraal en de Minderbroederskerk uit de vijftiende eeuw zijn het bewijs van de rijke geschiedenis van de stad.
  • Het stadhuis, dat rond 1700 werd gebouwd, is een andere bezienswaardigheid in de stad. Het ligt aan de Markt, waar leuke cafés met uitnodigende terrassen te vinden zijn. Hier kan je genieten van regionale specialiteiten als Christoffelbier, Christoffeltaart en Cuypersgebak. Dit laatste is vernoemd naar de beroemde Nederlandse architect Pierre Cuypers, die onder meer verantwoordelijk was voor de bouw van het Rijksmuseum in Amsterdam.
  • De Munsterkerk, de enige laat-romaanse kerk in Nederland, werd in de dertiende eeuw gebouwd en in de negentiende eeuw uitgebreid gerenoveerd onder leiding van Pierre Cuypers.

Roermond en watersport

Vlakbij Roermond liggen de Maasplassen, 3000 hectare met grote en kleine plassen die gezamenlijk het grootste watersportgebied in Nederland vormen, en dus een waar eldorado zijn voor watersportfans. Trek er op uit met een motorboot, zeilboot of roeiboot, neem een surfplank of opblaasboot mee en ga het water op! De mogelijkheden zijn eindeloos: op, in en rond de Maasplassen kan je zwemmen, roeien, zeilen, surfen, vissen, naaktrecreëren, duiken, kanoën, kajakken, waterskiën en zelfs wakeboarden. In de trendy beachclubs kan je lekker even bijkomen. Wil je met je eigen boot op pad? In Roermond en het Maasplassengebied heb je keuze uit vier jachthavens. Natuurlijk kan je ook een boot huren bij de Maasplassen of van het water genieten vanaf een rondvaartboot.

Ligging en bereikbaarheid van Roermond

Roermond, dat zo'n 58.000 inwoners telt, ligt in het zuiden van Nederland in de provincie Limburg, op slechts enkele kilometers van de Duitse grens. De stad is goed bereikbaar per trein, bijvoorbeeld per intercity vanuit Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Station Roermond ligt vlak naast de oude binnenstad. Rond de stad liggen verschillende P+R-locaties waar u goedkoop parkeert en verder met het openbaar vervoer het stadscentrum kunt bereiken (bijvoorbeeld aan de Godsweerdersingel). Daarnaast zijn er parkeerterreinen (bijvoorbeeld bij het Kazerneplein en bij winkelpassage Roercenter).

De omgeving van Roermond

De geschiedenis van de mooie stad Heerlen gaat terug tot aan de tijd van de Romeinen en in het Romeinse badhuis kan je in hun voetsporen treden. Een andere stad met een lange, roerige geschiedenis is Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg, die je ook uitnodigt om te komen winkelen en uitgaan. Als je met Pinksteren naar Limburg gaat, kan je in Landgraaf natuurlijk naar Pinkpop, het grootste openluchtfestival van Nederland. In Valkenburg aan de Geul gaat het er allemaal wat gemoedelijker aan toe. Grijp daar je kans om de enige hoogteburcht van Nederland te beklimmen en breng een bezoek aan de spectaculaire grotten!

Roermond en natuur

Roermond wordt omgeven door prachtige natuurgebieden. Zo vormen de Maasplassen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland en hier kan je heerlijk genieten op een bootje of lekker zonnen op één van de stranden. Ook kan je heerlijk wandelen, fietsen en zelfs een paardrijtocht doen door het Nationaal Park de Meinweg.

Vond je dit interessant? Ontdek meer