Helmond - Holland.com
Helmond

Helmond

Helmond, een meer dan 1000 jaar oude stad in Noord-Brabant, biedt alles voor een leuk verblijf. Van eeuwenoude monumenten tot mooie musea. En van gezellige winkelstraten tot heerlijke restaurants.

  • Bezoek Helmond en bekijk Kasteel Helmond met daarin het Gemeentemuseum Helmond.
  • Ontdek hier de beste winkelbuurtjes en lekkere restaurants.
  • Huur een fiets en ontdek natuurgebied De Peel.

Ontstaan vanuit een nederzetting die al voor het jaar 1000 bestond, werd Helmond als stad gesticht in 1225. Sommige oude gebouwen, zoals het 14e eeuwse Kasteel Helmond in het centrum van de stad, herinneren nog aan deze tijd. Later, in de 19e eeuw werd Helmond een van de centra voor textielindustrie. Overblijfselen daarvan zijn vooral de prachtige villa’s van de textielbaronnen aan het kanaal.

Wat kunt u doen in Helmond?

We hebben het al even genoemd, maar een bezoek aan Kasteel Helmond is zeker de moeite waard. Dit kasteel dat vanaf 1325 werd gebouwd, is niet alleen een schitterend bouwwerk, maar ook deel van het Gemeentemuseum Helmond waar u vele schilderijen en objecten kunt bekijken; van moderne kunst tot de geschiedenis van de stad.

Vlakbij het kasteel vindt u de voormalige Hervormde Kerk uit 1848. Dit vroeg-gotische gebouwtje van architect Arnoldus van Veggel is lang in gebruik geweest als kerk, maar dient vandaag de dag als kantoor.

Ook de moeite waard zijn De Sint-Lambertuskerk met het bijzondere Robustelly-orgel uit 1772. Vlak ernaast, aan de Markt, vindt u oude gebouwen als het Huis met de Luts en het Ketsegängske.

Heeft u even genoeg culturele hoogtepunten gezien, dan is het wellicht tijd om even lekker te winkelen. In Helmond vindt u de leukste winkelstraten rond de Veestraat, de Steenweg en de Markt. Bovendien is er een weekmarkt die u vindt in het centrum rond De Markt, Noord Koninginnewel en Ameideplein. Overdekt winkelen kan bij de Elsaz-Passage.

Bereikbaarheid en parkeren in Helmond

Helmond ligt op ruim een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per openbaar vervoer kunt u Helmond goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het centrum van Helmond geldt betaald parkeren. Zowel op straat als in de vier parkeergarages. Wilt u goedkoop parkeren, dan is er een P+R parkeergelegenheid bij het centraal station van Helmond.

Accommodatie

Of u nu houdt van low budget hotels, romantische hotels of een leuke bed & breakfast; u vindt in Helmond voor elke smaak en budget een heerlijk hotel. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale hotel hier!

Meer in de omgeving

Bent u in Helmond en wilt u meer van de omgeving ontdekken, dan is ook een bezoek aan Eindhoven de moeite waard. Hier ziet u niet alleen veel bijzondere architectuur en design maar ook Glow Eindhoven, een absoluut indrukwekkend lichtfestival van internationale kunstenaars.

Tip van de redactie:

Vlak bij Helmond vindt u het schitterende natuurgebied de Peel. Dus huur een fiets en rijd de fietsroute Heerlijke Peel. Dat is 26 Kilometer fietsen door een schitterend veengebied vol mooie vergezichten, unieke vogels en eeuwenoude sporen van turfstekers.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: