Van Gogh Kerk Etten-Leur
© Pierre van Damme via VisitBrabant
Categorie:Noord-Brabant

Van Gogh Kerk

Treed in de voetsporen van Van Gogh en bezoek de Van Gogh Kerk in Etten-Leur in Brabant en leer meer over de beginperiode van Vincent van Gogh als kunstenaar.

  • Bezoek de fraaie expositie en zie waar Van Gogh zijn eerste stappen als kunstenaar zette.
  • Bekijk de film De Zaaier en leer alles over de invloed van Etten-Leur op het vroege werk van Van Gogh.
  • Maak een stadswandeling en bekijk de plekken die van Gogh hebben beïnvloed.
Adres:
Nederlands Hervormde kerk
Etten-Leur
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Unieke tentoonstelling in de Kerk

In de Van Gogh Kerk in Etten-Leur komt u alles te weten komen over Vincent van Gogh en met name over zijn relatie tot Etten-Leur en het begin van zijn carrière. In de Nederlands Hervormde kerk, waar Van Gogh vroeger regelmatig kwam en waar zijn vader predikant was, is vandaag de dag een prachtige expositie te zien. Aan de hand van een achttal thema’s krijgen bezoekers op kleurrijke en imponerende wijze te zien wat Van Gogh inspireerde in Etten-Leur. Van zijn liefde voor het boerenleven en de Brabantse natuur tot de ruzie met zijn vader die leidde tot zijn vertrek.

Droom om kunstenaar te worden

Na vele omzwervingen en pogingen om onderwijzer, predikant en kunsthandelaar te worden, keert Vincent van Gogh op 28-jarige leeftijd terug bij zijn ouders in Etten-Leur. Hij beseft dat hij tot dan toe vooral heeft gedaan wat de omgeving van hem verlangde en besluit zijn tijd volledig te gaan wijden aan tekenen en schilderen en zijn droom om kunstenaar te worden na te jagen en laat zich in 1881 als kunstschilder registreren, een kantelpunt in zijn leven.

Stadswandeling in de voetsporen van Van Gogh

Een stadwandeling door de omgeving is ook zeker een aanrader, aangezien u hier nog vele elementen vindt die van Gogh ‘s werk en leven hebben beïnvloed. Van de voormalige pastorie tot het Leursestraatje waar hij de fraaie knotwilgen tekende. Onderdeel van deze route is de grootste Van Gogh Selfie Spot in de wereld. Een wand van maar liefst 12 x 12 meter, vormt de ideale plek om op de foto te gaan.

Openingtijden

Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13:30 uur tot 16:30 uur. Op 25, 26 en 31 december en op Nieuwjaarsdag is de Van Gogh Kerk gesloten. Omdat de Van Gogh Kerk ook beschikbaar is als trouwlocatie en voor activiteiten/evenementen, kan het zijn dat de kerk andere openingstijden kent. Raadpleeg de site voor actuele openingstijden.

Tip van de redactie

Naast de stadswandeling is er ook een mooie fietsroute langs bijzondere plekken die Van Gogh inspireerden. Deze fietsroute is onderdeel van de in totaal 5 Van Gogh fietsroutes in Brabant samen gekozen tot Europese Fietsroute van het jaar.

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland. Bezoek het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum met de grootste collecties van Gogh ’s ter wereld en zijn geboortestreek Noord-Brabant.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer