Foto: © Mite Visuals via Holland boven Amsterdam
Noord-Holland

Callantsoog: een rustige badplaats

Callantsoog is een kleine, rustige badplaats aan de Noord-Hollandse kust. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Het strand in Callantsoog is prachtig, bijna wit. Er is bovendien alle ruimte om tot rust te komen, te zonnen en te zwemmen - zelfs in het hoogseizoen.

  • Het zandstrand van Callantsoog is 3,5 kilometer lang.
  • Het dorp Callantsoog, met zijn 2.600 inwoners, ligt direct achter de duinen.
  • Kom helemaal tot rust tijdens een wandeling of een fiets- of zeiltocht!

Natuurgebied tussen de tulpen en duinen

Op de kalkrijke bodem rond Callantsoog bloeien in het voorjaar de tulpen. Ook hyacinten, narcissen en krokussen doen het goed op de zanderige, licht zilte ondergrond. De bloemenvelden staan van medio april tot juni in volle bloei. De bloemenregio rond Callantsoog is bovendien uitstekend per fiets te verkennen. Dit kleurige bloemenlandschap gaat bij Callantsoog naadloos over in een duingebied. Vlak achter de duinen bevindt zich een oase van rust, in de vorm van een natuurgebied met wetland, duinvalleien, meren en bossen. In dit natuurgebied, het ‘Zwanenwater’, zijn zeldzame flora en fauna te vinden. Hier voelen meeuwen, reigers en lepelaars zich thuis en leiden prachtige wandelpaden u door deze ongerepte natuur bij Callantsoog. Zo heeft Natuurmonumenten een vijf kilometer lange wandelroute uitgezet door het Zwanenwater. Het beginpunt is op de parkeerplaats aan de Zuidschinkeldijk in Callantsoog.

Strandleven in Callantsoog

Het prachtige zandstrand is natuurlijk de belangrijkste attractie van Callantsoog. Er is ook een 2,5 kilometer lang naturistenstrand te vinden, ten zuiden van strandrestaurant Woest. Tip: als u erop let, kunt u mogelijk zeehonden zien tijdens uw dagje aan het strand. Enkele van de dieren zwemmen regelmatig langs de kust. Ook honden zijn welkom op het strand bij Callantsoog. Tussen 1 mei en 1 oktober moeten ze wel aangelijnd zijn, behalve tussen 7 uur 's avonds en 9 uur 's ochtends.

Wat is er te zien en te doen in Callantsoog?

In de zomer worden er verschillende markten gehouden in Callantsoog; in de maanden juli en augustus is er een markt op het Dorpsplein en een vlooienmarkt op zondag. Hier zijn leuke koopjes op de kop te tikken. In het Juttersmuseum Callantsoog aan de Mineweg 1 kunt u zich vergapen aan bijzondere verzamelingen van alle gevonden schatten uit de zee.

Uitstapjes in de omgeving van Callantsoog

  • Bezoek het Marinemuseum in Den Helder. Bekijk de drie indrukwekkende museumschepen, waaronder een echte duikboot, en de talloze modelschepen, wapens, uniformen en kunstwerken.
  • In Den Helder kunt u de veerboot nemen naar Texel. In slechts twintig minuten staat u op het prachtige eiland, waar duinen, bossen en een dertig kilometer lang zandstrand op u wachten.
  • Rond Callantsoog vindt u een waaier aan verschillende landschappen en natuurgebieden, zoals de polders van Balgzand en de duinen van Petten, de breedste en hoogste van Nederland.
  • Bekijk Callantsoog ook eens vanaf de Noordzee, terwijl u lekker aan het zeilen, surfen of varen bent.
  • Er zijn talloze natuurpaden waarover wandelaars en fietsers het polderlandschap kunnen verkennen. De Nederlandse Kustroute loopt ook lans Callantsoog.
  • Andere leuke badplaatsen zijn Bergen aan Zee en Egmond aan Zee, die beide ooit onderdak boden aan koloniehuizen waar 'bleekneusjes' kwamen aansterken.
  • Vanuit Hippolytushoef kunnen geïnteresseerden mee met een wadlooptocht van De Groot Recreatie of met een boottocht naar de zeehondenkolonies.

Bereikbaarheid van Callantsoog

De rustige badplaats Callantsoog ligt aan de Noord-Hollandse kust en is goed bereikbaar per auto, via de spectaculaire Afsluitdijk of via Amsterdam. Langs de kust is volop parkeergelegenheid en met een parkeerschijf kunt u een uur gratis parkeren. Bovendien zijn er zes grote parkeerterreinen. Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u vanuit Amsterdam een intercity naar Schagen nemen. Daar vandaan kunt u met de bus naar Callantsoog.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer
}">