Edam view along canal towards Dam in autumn
© Frans Blok via Shutterstock
Categorie:Noord-Holland

De Dam van Edam

Adres:
Damplein 1
1135BK Edam
Toon locatie in Google Maps

De Dam van Edam ligt midden in het historische hart van Edam. Vroeger was dit de plek waar handelsschepen hun waren kwamen laden en lossen. Edam lag precies aan de monding van een rivier bij de Zuiderzee. Daardoor kon de stad tol heffen en uitgroeien tot een bloeiende handelsstad. De gebouwen rondom het Damplein ademen nog steeds de authenthieke sfeer van een oud-Hollandse visserstad.

  • Proef de sfeer van het authentieke Holland op de Dam van Edam.
  • Neem een kijkje in het zestiende eeuwse Steenen Coopmanshuys.
  • Ontdek de geschiedenis van Edam in het Edams Museum.

De Dam

De Dam van Edam is eigenlijk een sluis. In 1544 gaf Keizer Karel V de opdracht om de open verbinding van Edam met de Zuiderzee af te dammen. Dit moest het achterland beschermen tegen overstromingen. De inwoners van Edam waren absoluut niet blij met de sluis, omdat zij bang waren dat zonder de getijden de haven dicht zou slibben. De sluisdeuren werden daarom in 1570 door de Edammers vernield, maar tevergeefs. Edam zou nooit de grote havenstad worden zoals de inwoners wilden.

Het Steenen Coopmanshuys

Prominent aan de damsluis staat het ‘Steenen Koopmanshuys’, eerste stenen koopmanshuis van Edam. Het huis werd in 1550 gebouwd en was voor die tijd erg luxe met muren van baksteen en een verdieping. In 1893 werd het zwaar verwaarloosde huis gekocht door de gemeente, zodat het niet gesloopt zou worden.

Het Steenen Coopmanshuys in vooral beroemd om de ‘drijvende kelder’. In plaats van een normale, gegraven kelder heeft het huis een waterdicht gemetselde bak die op het grondwater drijft. Het verhaal gaat dat het huis en de kelder zijn gebouwd door een oude zeekapitein. Zo nu en dan ging hij in de kelder zitten om zich weer op zee te wanen. Waarschijnlijker is dat de drijvende kelder gebouwd is als oplossing voor de sterk wisselende grondwaterstand. 

Edams Museum

Tegenwoordig huist het Edams Museum in het Steenen Koopmanshuys. Ontdek de geschiedenis van Edam aan de hand van de uitgebreide collectie. Bewonder het portret van Trijntje Keever, in 1616 in Edam geboren en met haar 2.54 meter waarschijnlijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Of neem een kijkje in de drijvende kelder en hoor zelf het water klotsen.

Overnachten in Edam

Edam is de perfecte basis om de authentieke dorpjes rond het IJsselmeer te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Volendam of Marken. Overnacht voor het echte Edammer gevoel in een authentiek Edams vissershuisje.

Tip van de redactie

Wie aan Edam denkt, denkt aan kaas. Mis de wereldberoemde kaasmarkt van Edam daarom niet. In de zomer kunt u elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 de markt bezoeken. Ontdek zelf hoe deze eeuwenoude traditie in stand wordt gehouden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer