Den Helder

4.878 keer bekeken

98 van 145 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Den Helder ligt op het noordelijkste puntje van Noord-Holland. De stad heeft veel te bieden, van mooie natuur tot een marinebasis. Tijdens de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd, zoals de vlootdagen, markten en theatervoorstellingen.

  • Bezoek deze nautische stad in de kop van Noord-Holland.
  • Neem vanaf hier de veerboot naar Texel.
  • Geniet van de prachtige natuurgebieden rondom Den Helder.

De stad maakt deel uit van de verdedigingslinie 'De Stelling Den Helder'. Deze is gebouwd in de Napoleontische tijd. Napoleon vond dat Den Helder de perfecte ligging had om het 'Gibraltar van het noorden' te worden. De bouw van de verdedigingslinie werd voltooid onder Koning Willem I. Tegenwoordig gebruikt de Koninklijke Marine alleen nog Fort Erfprins. Fort Kijkduin is geopend voor het publiek. De vestingwerken zijn volledig gerestaureerd en tegenwoordig maakt ook een Noordzee-aquarium er deel van uit.

Natuurreservaten

Den Helder biedt een grote verscheidenheid aan natuurverschijnselen, van zee tot duinen, van bossen tot polders tot wadden. Veel van deze gebieden worden ecologisch beheerd. Hierdoor zijn veel gebieden rondom Den Helder ontwikkeld tot unieke natuurreservaten. Voorbeelden van deze beschermde gebieden zijn de Grafelijkheidsduinen (in de buurt van Fort Kijkduin), De Nollen en de Balgzand-polder. Stuk voor stuk paradijsjes voor natuurliefhebbers.

De haven en de Koninklijke Marine

Eeuwen geleden zochten koopvaardij- en oorlogsschepen bescherming  in de zeegaten tussen Texel en Den Helder. Al aan het eind van de achttiende eeuw werden er plannen gemaakt voor de aanleg van een marinehaven. De eerste haven was in 1792 klaar. In de loop der eeuwen hebben allerlei ontwikkelingen de haven tot het bloeiende havenbedrijf van tegenwoordig gemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Den Helder verschillende keren gebombardeerd. Na 1945 werd begonnen met de wederopbouw van de stad. De Nederlandse regering besloot dat de haven de basis voor haar vloot moest worden die daar volledig zou kunnen aanmeren. Halverwege de jaren vijftig werd de naoorlogse wederopbouw afgerond. Den Helder werd de marinehaven van Nederland. Ieder jaar worden de Nationale Vlootdagen er georganiseerd. Tijdens deze dagen kunt u een kijkje nemen achter de schermen van de Koninklijke Marine.

Overnachten in Den Helder

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Den Helder vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Ontdek meer in de omgeving
Den Helder