Port of Den Helder
Port of Den Helder
Foto: © Francois Dallay via Unsplash
Noord-Holland

Den Helder, maritieme stad in het noorden

Den Helder ligt in het noordelijkste puntje van de provincie Noord-Holland en is aan drie kanten omringd door water. De stad heeft talloze maritieme bezienswaardigheden, van de lange stranden tot de marinebasis en het boeiende Marinemuseum.

  • Bezoek deze marinestad in het noorden van de provincie Noord-Holland.
  • Neem hier de veerboot naar Texel.
  • Geniet van de prachtige natuur rondom Den Helder.gebieden rondom Den Helder.
Den Helder maakt deel uit van de verdedigingslinie ‘Stelling van Den Helder’, die in de tijd van Napoleon werd gebouwd. Rondom de stad liggen verschillende forten; sommige daarvan zijn gerestaureerd en open voor het publiek.

Tussen de haven en het centrum van de stad: het Marinemuseum

Een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad biedt onderdak aan het Marinemuseum. De drie museumschepen zijn al van grote afstand zichtbaar. Het pantserschip Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen en de onderzeeboot Tonijn zijn fraai gepositioneerd op het museumterrein. De 78 meter lange, duizend ton zware duikboot is toegankelijk voor museumbezoekers. Dit biedt u een unieke gelegenheid om eens een kijkje te nemen op de brug in en in de kombuis van een onderzeeër. Maar dat is niet het enige wat het Marinemuseum in Den Helder te bieden heeft. Van de collectie van het Marinemuseum, die bestaat uit circa twintigduizend voorwerpen, is zo'n vijftien procent te bezichtigen, zoals scheepsmodellen, wapens, uniformen en kunstwerken.

Lange tijd voerden de maritieme bezienswaardigheden de boventoon in Den Helder, maar in de loop van de tijd is de historische haven getransformeerd tot een hip uitgaanscentrum. Op warme zomeravonden nodigen de terrassen van de cafés en restaurants in de haven uit om te genieten van een lekker hapje of drankje. Als het weer tegenvalt, kunt u een bezoek brengen aan de bioscoop, een museum of het casino. Of ga even shoppen in de aantrekkelijke winkels in de nabijgelegen binnenstad van Den Helder. Als u Den Helder op zaterdag bezoekt, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de wekelijkse markt in de Beatrixstraat, met zo'n dertig kraampjes.

Meer bezienswaardigheden in en rond Den Helder

Fort Kijkduin ligt voor de stadspoorten van Den Helder en werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Napoleon, ter verdediging van de strategisch belangrijke stad. Het fort bestaat uit acht kazematten, omringd door een hoge muur. Tegenwoordig doen die dienst als museumruimten, met informatie over onder meer de geschiedenis van het fort. Daarnaast is er een Noordzee-aquarium in Fort Kijkduin, waar bezoekers door een twaalf meter lange tunnel kunnen lopen onder de vissenwereld van de Noordzee.

Behalve Noordzeevissen kunnen dierenliefhebbers in de omgeving van Den Helder ook andere diersoorten tegenkomen. Op zo'n 17 kilometer van Den Helder, op het landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (Van Ewijckskade 1) zijn diersoorten van over de hele wereld te bewonderen: alpaca's, flamingo's, wallaby's, panters, tijgers, leeuwen, apen en gieren.

Uniek strand, afwisselende natuur

Het water omringt Den Helder aan drie kanten: de Noordzee, de Waddenzee en het Marsdiep. Aan de overkant van dit zeegat ligt het eiland Texel, dat met de regelmatig varende veerboten in slechts 20 minuten te bereiken is. Een bezoek aan Texel met zijn 30 kilometer strand en vele natuurgebieden is altijd de moeite waard. Daarnaast is er rond Den Helder een grote verscheidenheid aan landschappen te vinden, van de Waddenzee tot het strand en de duinen, van bossen tot polders en kanalen. Tegenwoordig zijn veel van deze gebieden beschermd, zoals de Grafelijkheidsduinen, De Nollen en de Balgzand-polder.

Tussen de Waddeneilanden en het vasteland bij Den Helder vindt u het unieke landschap van de Waddenzee. Een wadlooptocht is de optimale manier om hiervan te genieten. Individuele wandelingen of gecombineerde boottochten zijn onder meer te boeken via De Groot Recreatie in Hippolytushoef.

Heeft u geen zin om actief te doen en wilt u liever lekker een dagje naar het strand? Ook dat kan heel goed in Den Helder. Het strand is hier 7 kilometer lang en drie gedeelten van het strand kregen een Blauwe Vlag toegekend, omdat ze zo schoon en veilig zijn. De stranden bij Den Helder behoren tot de tien schoonste stranden van Nederland!

De haven en de Marine

Eeuwen geleden zochten handels- en oorlogsschepen beschutting in de stroomgeulen tussen Texel en Den Helder en Den Helder is sinds 1792 een belangrijke haven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de haven van Den Helder opnieuw opgebouwd en sindsdien doet deze dienst als basis voor de Koninklijke Marine. Daarnaast is Den Helder een belangrijke uitvalsbasis voor de offshore-activiteiten in de Noordzee. Vanuit Den Helder worden ongeveer 145 platforms per helikopter en per schip voorzien van bemanning en voorraden.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers ligt in de buurt van het Marinemuseum en vormt een ander bewijs van het belang van Den Helder als uitvalsbasis voor reddingsboten. Een bezoek aan het museum is een geweldige belevenis voor jong en oud, en bezoekers raken gegarandeerd onder de indruk van de zware stormen, gestrande schepen en spectaculaire reddingsacties! Tip: maak een rondvaart door de haven van Den Helder met de reddingboot Johan de Witt met zijn rijke verleden. De boot ligt in de museumhaven Willemsoord, waar ook de historische oorlogsschepen van het Marinemuseum liggen. Duik in de roemruchte geschiedenis van de Noord-Hollandse zeevaart in Den Helder!

Andere badplaatsen in de buurt van Den Helder

De charmante badplaats Julianadorp aan Zee ligt ten zuiden van Den Helder en staat bekend om zijn uitgestrekte zandstrand en de omringende tulpenvelden. Iets verderop aan de kust ligt het kleine, rustige Callantsoog vlak achter de duinen en in de buurt van een ongerept natuurgebied. Hier kunt u heerlijk wandelen langs moerassen, meren en heidevelden. Nog geen genoeg van stranden en duinen? Breng dan ook een bezoek aan Egmond aan Zee, waar u de monumentale vuurtoren J.C.J. van Speijk en historische vissershuisjes kunt bewonderen.

Niet alleen de kustplaatsen, maar ook de kleine havenplaatsen rond het IJsselmeer zijn leuke bestemmingen voor een dagtocht. Met de auto rijdt u in slechts 40 minuten van Den Helder naar het idyllische plaatsje Medemblik. Nog eens 20 minuten verderop ligt Enkhuizen. Van daaruit kunt u op de historische stoomtram stappen, die u in het voorjaar meeneemt door bloeiende tulpenvelden naar de prachtige stad Hoorn aan het IJsselmeer, met zijn talloze huizen met trapgevels en zestiende-eeuwse Hoofdtoren.

Vakantie in Den Helder

We hebben goed nieuws voor vakantiegangers naar Den Helder: het weer in de kustgebieden is gemiddeld beter dan landinwaarts. Den Helder behoort tot de steden met de meeste zonuren van Nederland. Zo'n 1650 zonuren per jaar lokken bezoekers het strand op en de natuur in.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer