Foto: © Anna van Vliet
Categorie:Noord-Holland

Historische havenstad: Enkhuizen

Het pittoreske stadje Enkhuizen in de provincie Noord-Holland trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Sommigen houden van Enkhuizen vanwege de vele historische gebouwen en monumenten, anderen zijn dol op de haven en de fantastische watersportfaciliteiten.

 • Bezoek het Zuiderzeemuseum en beleef de historie en de cultuur van deze regio.
 • Wandel langs de zestiende-eeuwse vestingwallen.
 • Enkhuizen is een belangrijk centrum voor watersport op het IJsselmeer.

Enkhuizen: een havenstad met een rijk verleden

In de zeventiende eeuw was Enkhuizen een van de welvarendste steden van Nederland. Als lid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) won de stad, samen met Hoorn, aan macht en invloed. Tegenwoordig herinneren de vele herenhuizen, grachten, kerken, stadsmuren en havens u aan deze rijke historie tijdens een wandeling door de oude binnenstad.

Enkhuizen had in de Gouden Eeuw meer inwoners dan vandaag de dag. De Drommedaris, de uit 1540 stammende toegangspoort van de stad, de Waag uit 1559, de Zuiderkerk en het classicistische stadhuis getuigen nog steeds van dit welvarende verleden. Daarnaast heeft Enkhuizen een gezellig oud stadscentrum met historische gebouwen, waar tegenwoordig mooie winkels en leuke restaurants in zijn gevestigd.

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Enkhuizen is ideaal om te voet of met de fiets te verkennen. Het Zuiderzeemuseum is het belangrijkste museum van de stad. Dit is dé plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Enkhuizen en de voormalige Zuiderzee. Maar ook watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Enkhuizen.

 • Een van de meest bezienswaardige gebouwen in Enkhuizen is de toegangspoort die bekend staat onder de naam Drommedaris, die over de haven uitkijkt en onderdeel uitmaakt van de stadsmuren. Tegenwoordig worden er culturele evenementen gehouden in deze voormalige verdedigingstoren.
 • Het stadhuis, een fraai voorbeeld van Hollands classicisme, werd gebouwd toen de grootste bloeiperiode in de Gouden Eeuw van Enkhuizen al achter de rug was (Breedstraat).
 • De Enkhuizer Waag: ooit werden in dit renaissancegebouw allerlei goederen gewogen, en vanaf 1636 deed het dienst als vergaderruimte en collegezaal voor het gilde van kappers. In de zomermaanden is het Waaggebouw op zaterdagen open voor publiek.
 • De Westerkerk is een van de honderd fraaiste monumenten van ons land. De kerk staat bekend om zijn rijkversierde koorhek, het schitterende orgel en de stijlvolle preekstoel (in de zomermaanden dagelijks geopend voor publiek).
 • De hoge, elegante kerktoren van de Zuiderkerk kijkt uit over de stad. In deze toren bevindt zich een carillon van de gebroeders Hemony waar ook tegenwoordig nog op wordt gespeeld (op woensdagen tussen 11 en 12 ‘s ochtends, op vrijdagen tussen half 7 en half 8 's avonds).
 • Van de Zuiderkerk gaan we naar het Zuiderzeemuseum, zoals gezegd het belangrijkste museum van de stad. Het buitenmuseum met zijn historische huizen, winkels en werkplaatsen is open van maart tot en met oktober en het binnenmuseum, waar de grootste verzameling houten schepen uit heel Nederland te vinden is, is het hele jaar door geopend.

Hoe komt u in Enkhuizen?

De fraaie havenstad Enkhuizen wordt aan drie kanten door water omringd: door het IJsselmeer en door het Markermeer. Vanwege deze locatie is Enkhuizen een populaire uitvalsbasis voor watersportliefhebbers. Zelfs als u zelf geen schipper bent, kunt u Enkhuizen per boot bezoeken. Vanuit de leuke plaats Stavoren neemt het salonschip Bep Glasius u mee het IJsselmeer over naar Enkhuizen. Als u liever met de trein gaat, brengt de intercity vanaf Amsterdam Sloterdijk u in ongeveer een uur naar station Enkhuizen. Vergeet, als u met de auto komt, niet uw parkeerschijf mee te nemen om gratis te kunnen parkeren.  

Plaatsen die u vanuit Enkhuizen kunt bezoeken

 • Laat uw auto staan en ontdek de historische driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen met de historische stoomtram.
 • Enkhuizen ligt aan het IJsselmeer dat aan de noordkant door de Afsluitdijk wordt afgescheiden van de Noordzee. De 32 kilometer lange dijk is een indrukwekkend symbool van onze strijd tegen het water.
 • De Houtribdijk is een andere waterkering, die de scheidslijn vormt tussen het IJsselmeer en het Markermeer en die aan de zuidkant van Enkhuizen begint. Wie de dertig kilometer lange dijk oversteekt, komt uit in Lelystad een populaire bestemming voor liefhebbers van watersporten en shoppen (Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet!)
 • Aan de andere kant van de Afsluitdijk, in de provincie Friesland, kunt u de schoonheid van de Waddenzee ontdekken en zelfs gaan wadlopen. U kunt  hier ook heerlijke fietstochten maken over de vele dijkjes en door het vlakke land.

Enkhuizen met kinderen

Aan de noordelijke rand van Enkhuizen ligt het themapark Sprookjeswonderland- Dit is, dankzij onder meer de historische draaimolen, de Vogeltjestrein en het sprookjesbos, een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen (Kooizandweg 9). Oudere kinderen zullen zich zeker vermaken met alle watersportmogelijkheden die Enkhuizen en omgeving te bieden hebben, zoals zeilen, waterskiën, kanoën en surfen.

Overnachten in Enkhuizen 

In Enkhuizen zijn talloze bijzondere accommodaties te vinden: bijvoorbeeld aan het historische haventje, in een oud schoolgebouw, in een authentieke jeugdherberg of in een knusse B&B aan de rand van het dorp. Maar u kunt tijdens uw verblijf in Enkhuizen ook overnachten op een prachtig gerenoveerd schip of in een betoverend mooi oud vakantiehuis. Er is zo veel te zien in en rondom Enkhuizen, dat het zeker de moeite waard is om hier een paar dagen door te brengen!

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer