Foto: © Jeroen van Rossum via Shutterstock
Noord-Holland

Familiebadplaats Egmond aan Zee

Egmond aan Zee ligt in Noord-Holland op slechts tien kilometer van kaasstad Alkmaar. In Egmond aan Zee kunt u genieten van een kilometerslang strand, een wandeling maken naar de vuurtoren of een mooie fietstocht maken door de duinen.

  • Nederlandse ‘bleekneusjes’ kwamen in de jaren vijftig naar Egmond voor de vakantiekolonies.
  • In het Museum van Egmond komt u meer te weten over het plaatsje en de kerk die in zee verdween.
  • Ten zuiden van Egmond aan Zee ligt het prachtige Noordhollands Duinreservaat.
Egmond aan Zee vormt samen met de kernen Egmond Binnen en Egmond aan de Hoef de plaats Egmond. De kern Egmond aan Zee ligt aan de Noordzee en beschikt over een prachtig, kilometerslang zandstrand. Het badplaatsje is een ideale bestemming voor een gezinsvakantie, met een groot aanbod aan accommodaties.

Geniet van zand en zee

Dankzij zijn ligging aan de kust beschikt Egmond over een promenade met uitzicht over zee. Daarvandaan is ook de monumentale vuurtoren Jan van Speijck te zien uit 1834 en de historische vissershuisjes die zo kenmerkend zijn voor het centrum van Egmond. Aan het strand vindt u een ruime keuze aan strandpaviljoens waar u gezellig kunt neerstrijken voor een hapje of een drankje. 

Een ideale uitvalsbasis

Egmond ligt op slechts tien kilometer van de historische stad Alkmaar, bekend om zijn kaasmarkt. De stad is eenvoudig per fiets te bereiken. Breng ook een bezoek aan het fraaie Haarlem met zijn grachten, gevelhuizen en ophaalbruggen.

De pracht van tulpen in de lente

In de buurt van Egmond zijn ook de geweldige Hollandse tulpenvelden te vinden. De bloemenpracht begint half maart als de krokussen in bloei komen. Daarna volgen de narcissen en hyacinten. En vanaf half april bloeien de tulpen in talloze kleuren. De grootste verscheidenheid aan bloemen vindt u natuurlijk in de beroemde Keukenhof, op ongeveer drie kwartier rijden van Egmond.

Rustig en toch afwisselend

Egmond aan Zee is een echte familiebadplaats, met zijn lange strand, gezellige strandtenten en met volop ruimte om te spelen. Maar er zijn ook genoeg andere dingen te doen. Zo zijn er in de historische abdij zelfgemaakte kaarsen en kaas en zelfgebrouwen bier te koop. In het Noordhollands Duinreservaat kunt u heerlijk wandelen. En daarnaast bieden de drie kernen van Egmond nog allerlei andere activiteiten zoals rondleidingen.

Volop culinaire keuze

Een bezoek aan een strandpaviljoen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens uw vakantie aan de Nederlandse kust. Een uitgebreid ontbijt aan zee, een snel hapje eten tussen de middag of een stijlvol diner bij zonsondergang: het is allemaal mogelijk in de verschillende aantrekkelijke strandpaviljoens. Meer landinwaarts kunt u terecht voor een heerlijke maaltijd in een van de vele kwaliteitsrestaurants.

Vakantiehuizen en appartementen in Egmond aan Zee

Leven als een ‘local’... In Egmond zijn allerlei particuliere vakantiewoningen en studio's te huur, met een charmant rieten dak, uitzicht op de vuurtoren of een eigen terras in de duinen.

Sightseeing aan de kust

Bergen is een aantrekkelijk kunstenaarsdorp, waar ook het naburige kustplaatsje Bergen aan Zee bij hoort. Duizenden zonaanbidders genieten hier ieder jaar van het kilometerslange strand en de breedste en hoogste duinen van Nederland. Zandvoort staat eveneens bekend om zijn gezellige strand en daarnaast ook om zijn racecircuit. De badplaats Callantsoog is rustiger. Zelfs in het hoogseizoen is er nog wel een stil plekje te vinden op het 3,5 kilometer lange strand. Ten noorden van Callantsoog ligt de kustplaats Julianadorp aan Zee, dat zijn naam te danken heeft aan de voormalige koningin Juliana. Als u nog iets verder richting noorden loopt, komt u Den Helder tegen. In deze havenstad vindt u een fantastisch museum waar zelfs een onderzeeër te bewonderen valt.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">